Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Pixabay/Frauke Riether

Gemeente coördineert Wassenaarse hulp aan Oekraïense vluchtelingen

5 maart 20222 minute read

Ook Wassenaarse inwoners reageren in groten getale op de oproep om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Op veel plekken ontstaan initiatieven om hulp te bieden aan de getroffen Oekraïners.

Volgens wethouder Inge Zweerts de Jong komen er veel vragen binnen van inwoners die willen helpen maar niet goed weten welke hulp er nodig is. “Hartverwarmend en hartverscheurend. Ik ben onder de indruk hoeveel mensen hun hulp willen aanbieden.”

Ze vraagt wel om oplettendheid. “Mensen die vluchtelingen in huis willen nemen moeten zich wel goed realiseren dat het niet om een paar dagen gaat, maar misschien om maanden of zelfs om langer”, aldus de wethouder. “Bovendien zijn zaken als medische kosten e.d. nog niet zo maar 1,2,3 geregeld. Er wordt aan gewerkt, maar het is er nog niet.”

Het ongecoördineerd inzamelen van kleding en goederen wordt op dit moment landelijk afgeraden. “Vooralsnog is het beschikbaar stellen van woonruimte en het storten op giro 555 de beste manier om de vluchtelingen te helpen”, geeft de wethouder aan. Het is belangrijk dat dit alles door de gemeente gecoördineerd wordt, zodat er geen onoverzichtelijke en chaotische toestanden ontstaan. “We zijn natuurlijk heel blij met iedereen die zich aanmeldt.” 

Vrijdag werd bekend dat de Veiligheidsregio’s met spoed elk 1000 opvangplaatsen voor vluchtelingen uit Oekraïne moeten vinden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) coördineert de hulp die lokaal geboden wordt.

Daarom vraagt de gemeente alle Wassenaarse inwoners en organisaties die zelf iets willen organiseren contact op te nemen. “Het is wel fijn om overzicht te hebben. Ook kunnen we bijstaan in vragen over praktische zaken zoals medische zorg”, zegt de wethouder. Mensen die vragen hebben of meer informatie willen, kunnen mailen naar opvang@wassenaar.nl. Dit onder vermelding van adres, telefoonnummer en de mogelijkheden tot opvang. De gemeente neemt dan contact met u op.

Oproep kabinet
De gemeente is ook aan het onderzoeken om zelf opvangplaatsen beschikbaar te stellen. Hiermee wordt gehoor gegeven aan de oproep van het kabinet. “Het gaat in eerste instantie om opvang in het Van der Valk hotel en in leegstaande huizen uit de verhuur ”, vertelt wethouder Inge Zweerts de Jong. “We proberen zodoende gezinnen bij elkaar te houden.” 

Houd u voor verdere informatie de plaatselijke media, de social media kanalen en de website van de gemeente Wassenaar in de gaten.

 

 

 

 

Tags

GemeenteHulpactiesOekraïneOpvangVluchtelingenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top