Ga naar hoofdinhoud

Wordt de Berkhei een nieuw evenemententerrein? Deel 2

9 maart 20222 minute read

BenW wil opnieuw vergunningen afgeven voor het Ice-Event (kunstijsbaan en horeca) op de Berkhei. Door de coronaonzekerheden werd de ijsbaan in 2021 afgeblazen. Omwonenden en de buurtvereniging Dorpskern en Duinrell hadden zienswijzen en bezwaren ingediend. De gemeente erkent dat de omgevingsvergunning in strijd is met het bestemmingsplan maar vindt de baan belangrijk voor scholieren, sociale activiteit enz.

Bovendien vindt de gemeente de afwijking van het bestemmingsplan een zg kruimelgeval (BenW kan in kleine gevallen afwijken van het bestemmingsplan) . Op de bezwaren van 2021 is niet gereageerd. Inmiddels zijn nieuwe zienswijzen ingediend.

Het Ice-Event, dat voorheen aan de haven was georganiseerd, wil de ijsbaan op de Berkhei. Deze plek zou zou geschikter zijn (minder overlast), centraler gelegen (voor de jeugd) en de mogelijkheid voor groter oppervlak (ijsbaan van 25 x 35 m + curling baan van 10 x 20 m, in totaal een footprint van meer dan 1000 m2.)
Ook zou de gemeente er krachtstroom, waterleiding en riolering moeten aanleggen om dit mogelijk te maken (€ 50,000 voor rekening van de Gemeente Wassenaar).

Waarom hebben de buurtvereniging en de omwonenden bezwaar ?
We zijn geen tegenstander van de baan, een leuk initiatief voor ontspanning voor alle bewoners. (De organisatie legt de nadruk op de schooljeugd maar wil wel een alcohol vergunning en openingstijden tot 24:00 uur)
De Berkhei is geen evenemententerrein, maar een groene vlakte die onderdeel is van het zwaar (rijks!) beschermde dorpsgezicht waar nadrukkelijk incidenteel een kleine fair is toegestaan. Afwijking als beoogd is bepaald geen kruimelgeval en moet ter beoordeling aan de Raad voorgelegd worden.

Het wordt nog erger: door aanleg van krachtstroom, waterleiding en riolering) geeft de gemeente al aan hier vaker gebruik van te willen gaan maken, anders zou je een dergelijke investering niet doen (zonder toestemming van de Raad!). Ook krijgt iedereen de vrijbrief om evenementen op de Berkhei te organiseren. De gemeente kan dat dan niet meer tegengaan (bij de Raad van State), vanwege precedentwerking door het goedkeuren van het Ice-Event.

Alternatief: bijna 400 m verderop is het evenementen terrein waar de jaarlijkse 5-daagse kermis en soms een circus plaatsvindt. Dit is de aangewezen plek voor dergelijke evenementen en heeft de noodzakelijke sterkstroom enz.

Unaniem vindt de politiek dat de Berkhei niet voor niets zwaar (rijks)beschermd groengebied is.
Raad wordt wakker ! Geen toestemming anders wordt de Berkhei het nieuwe Evenemententerrein.

Het bestuur van Buurtvereniging Dorpskern & Duinrell

 

Tags

Buurtvereniging Dorpskern & DuinrellEvenemententerreinIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top