Ga naar hoofdinhoud

CDA: zelfbewoningsplicht en meer bouwen voor de Wassenaarders

10 maart 20222 minute read

Veel voormalige VVD-ers benadrukken dat zij opeens “lokaal” zijn geworden in partijen die alleen in Wassenaar bestaan. Uit hun daden in het woonbeleid komt dit totaal niet naar voren. Ze hebben nauwelijks tot geen oog voor de huidige situatie op de woningmarkt en hebben geen benul van de woningnood. Ook op dit beleidsterrein is het CDA een lokaal gewortelde partij.

CDA-fractievoorzitter Ronald Everard: “In de coalitie hebben we het voor elkaar gebokst om de drie gemeentelijke woningbouwlocaties -Kerkehout, Gemeentewerf en de Den Deylschool- optimaal te benutten voor betaalbare huisvesting voor Wassenaarse jongeren en ouderen. Het gaat dan om nieuwe sociale huurwoningen en om nieuwe koop- en huurwoningen in de midden categorie. Uitvoering van zo’n woonbeleid is cruciaal voor een vitale samenleving. Nu is voor steeds meer echte Wassenaarders het blijven wonen en leven in Wassenaar onmogelijk. Dat moet anders in het belang van Wassenaar.”

Onze jongste kandidaat maakt zich hard om meer betaalbare woningen voor zowel Wassenaarse jongeren als ouderen. Op veel plekken in het dorp is actie gevoerd voor de schrijnende situatie op de woningmarkt in Wassenaar. CDA-jongere Sabrina Everard: “Met een gemiddelde meterprijs van inmiddels € 5.982 zijn de meeste woningen totaal onbetaalbaar voor gewone Wassenaarders. Er zijn soms enkele woningen onder de € 350.000 te koop. Deze woningen worden vaak opgekocht door investeerders, die nog meer betalen en de woningen duur verhuren.

Daar moet verandering in komen. Er moet een zelfbewoningsplicht ingesteld worden bij verkoop van woningen. Wat mij betreft voor alle woningen onder de € 800.000 of nog beter onder € 1.000.000. Gewoon een Wassenaarse grens! Het is ongezond voor onze samenleving als steeds meer jongeren gedwongen vertrekken uit ons dorp. Ook als bijvoorbeeld onderwijzers, politieagenten, winkelpersoneel en zorgpersoneel hier niet meer kunnen wonen. Dan ontstaat een samenleving die totaal niet past bij het dorp waar ik voor sta.”

CDA-raadslid Wim Koetsier: “Wij staan als CDA zij aan zij met de ouderenbonden om nu eindelijk nieuwe huurwoningen voor ouderen in de midden categorie met huurprijzen van € 800-1.200 per maand te realiseren. Dat zouden we het liefst doen in samenwerking met de lokale woningcorporaties. De woningen blijven dan ook op termijn betaalbaar. De gemeente moet de komende jaren veel meer en beter gaan samenwerken met de woningbouwcorporaties. Op het terrein van de woningbouw, de verduurzaming, de energietransitie en in het sociaal domein is nog heel veel te winnen.”

IMG 0128

 

Tags

CDAGemeenteraadGemeenteraadsverkiezingenGR2022IngezondenWasssenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top