Skip to content
Fotocredit: Pixabay/Congerdesign

Onderzoek Alcoholgebruik in Zuid-Holland: Wassenaar in top-5

10 maart 20223 minute read

Nederland kent een aanzienlijk aantal overmatige drinkers. Afkickkliniekwijzer.nl deed onderzoek naar het alcoholgebruik van Nederlanders op basis van data van het CBS en het RIVM. Daaruit blijkt dat Wassenaar in de lijst met Zuid-Hollandse gemeenten de vijfde plaats inneemt met 8.3%.

Van de 12 Nederlandse provincies bezet Zuid-Holland de 8e plaats als het gaat om overmatig alcoholgebruik. 5,7% drinkt overmatig (ruim onder landelijke gemiddelde van 6,2%). In maar liefst 35 van de 52 gemeentes daalde het aantal overmatige alcoholgebruikers ten opzichte van ons vorig onderzoek uit 2019.

De gehanteerde bronnen en definities zijn onder in het artikel te vinden.


Wat verder opvalt over alcoholconsumptie in de provincie Zuid-Holland:

 • Ondanks een daling van het aantal overmatige drinkers, steeg in de gemeente Katwijk het aantal overmatige drinkers juist. Het percentage staat nu op 8,5%, dat was 5,8%. Het betekent dat bijna 1 op de 12 inwoners van Katwijk overmatig alcohol drinkt.
 • De gemeente Kaag en Braassem voert de lijst aan van gemeentes met het hoogste aantal overmatige drinkers in Zuid Holland. Er was sprake van een daling, maar uiteindelijk bleef het percentage steken op 9,4%. De gemeente neemt de koppositie over van Noordwijk.
 • De gemeente Albrandswaard staat met slechts 3,5% overmatige drinkers op de op-één-na-laatste plaats van alle, ruim 350 Nederlandse gemeentes. Alleen in het Zeelandse Kapelle wordt nét iets minder overmatig gedronken (3,4%).
 • In de top 20 van van gemeentes in Nederland met het meeste aantal overmatige drinkers, staat slechts één Noord-Hollandse gemeente, op plek 20: Kaag en Braassem met 9,4%.   

Top-10 gemeentes met de meeste overmatige drinkers
De 10 gemeentes in Zuid-Holland waar procentueel de meeste mensen wonen die overmatig alcohol drinken.

 • Kaag en Braassem: 9,2%
 • Noordwijk: 8,6%
 • Katwijk: 8,5%
 • Lisse: 8,5%
 • Wassenaar: 8,3%
 • Teylingen: 7,4%
 • Molenlanden: 7,3%
 • Hillegom: 7,2%
 • Leiden: 7,1%
 • Lansingerland: 6,8%

Top-10 gemeentes met de minste overmatige drinkers
De 10 gemeentes in Zuid-Holland waar procentueel de minste mensen wonen die overmatig alcohol drinken.

 • Albrandswaard: 3,5%
 • Barendrecht: 4,0%
 • Gorinchem: 4,0%
 • Sliedrecht: 4,0%
 • Zoetermeer: 4,0%
 • Papendrecht: 4,1%
 • Rijswijk: 4,2%
 • Hendrik-Ido-Ambacht: 4,4%
 • Hardinxveld-Giessendam: 4,5%
 • Hoeksche Waard: 4,5%

Bronnen en informatie
Op basis van data van het CBS en de Gezondheidsmonitor van het RIVM heeft Afkickkliniekwijzer.nl een onderzoek laten uitvoeren naar het aantal overmatige drinkers in Nederland. Per provincie is in de meeste gemeentes onderzoek gedaan naar het alcoholgebruik van haar volwassen inwoners (18 jaar en ouder).

We tonen per provincie aan wat in welke gemeente de ratio is van het aantal drinkers volgens richtlijn ten opzichte van het aantal overmatige drinkers. Verder kan per gemeente een groot percentages geraadpleegd worden over het aantal drinkers volgens richtlijn, overmatige- en zware drinkers.

Definities
Overmatige drinker: meer dan 21 glazen per week (M), 14 glazen per week (V)
Zware drinker: 1 keer per week 6 of meer glazen (M), 1 keer per week vier of meer glazen (V)
Drinker volgens richtlijn: geen alcohol of maximaal 1 glas per dag

Tags

AfkickkliniekwijzerDrankOvermatig drankgebruikWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top