Ga naar hoofdinhoud

Geen ambtenarenpaleis de Paauw

11 maart 20223 minute read

Gisteravond vond het grote Wassenaarse TV Verkiezingsdebat plaats in raadhuis De Paauw. Voor het een-op-een debat stond PvdA lijsttrekker Henri van Smirren van de PvdA tegenover lijstrekker en huidig wethouder van financiën Hubert Schokker van het CDA. De stelling die voorlag luidde: ‘De renovatie van ‘De Paauw’ kost ruim 12 miljoen. Dit is acceptabel ook als we hier op den duur geld voor moeten gaan lenen’.

Henri van Smirren pakte de draad direct op. Ja, de PvdA had ten tijde van de Najaarsnota ingestemd om met renovatie van de Paauw aan de slag te gaan. Maar het plan, dat alleen bij coalitiepartijen VVD, Lokaal Wassenaar, D’66 en CDA op draagvlak kon rekenen, rammelt aan alle kanten: Er zou een integraal plan komen om voor alle ambtenaren in nieuwe huisvesting te voorzien, in het huidige plan is er slechts plek voor 45 ambtenaren in een gerenoveerde raadhuis De Paauw.

Over de status van een ‘exclusief monument’ met de inrichting van prachtige stijlkamers is nooit eerder gesproken: dit vergt niet alleen meer-investeringen (12,3 miljoen is wel heel veel geld) maar vergeten wordt dat het exclusieve karakter ook in de exploitatie meerkosten met zich gaat meebrengen omdat beheer & onderhoud hoger gaan uitvallen. Zou je gaan voor een, alleszins acceptabel, REPRESENTATIEF niveau gaan dan doet niet niets af aan de allure van De Paauw en levert toch al snel een besparing van zo’n 2 miljoen euro op dat voor andere publieke gebouwen kan worden gereserveerd. Verder moet het gemeentekantoor voor woningen vrijkomen wat in de huidige plannen niet gebeurt. Dat kan want ook in het politiebureau aan de Hofcampweg kunnen gemeenteambtenaren terecht,

Henri van Smirren noemde tevens de plannen die er zijn voor het bouwen van een nieuwe basisschool waarbij onderwijs en opvang op 1 locatie wordt samengevoegd. Het katholiek onderwijs in Wassenaar is deze plannen aan het voorbereiden en wil daar graag de komende collegeperiode mee aan de slag en Investeren in goede, duurzame publieke voorzieningen weegt bij de PvdA zwaarder dan exclusieve speeltjes voor de happy few op het raadhuis. Bovendien, de gemeente vangt hiermee 2 vliegen in klap: vernieuwend onderwijs in combinatie met opvang op 1 locatie en nieuwbouw voor midden-huur en sociale woningbouw op de vrij te komen locaties.

Kortom, PvdA begrijpt dat liberale partijen als VVD en D’66 graag de exclusiviteit van de Paauw willen uitdragen en daar meer dan 12 miljoen voor willen uittrekken. Van partijen als het CDA en Lokaal Wassenaar zou je toch verwachten dat ze wat doordachter met gemeenschapsgeld willen omgaan De VVD noemde zelf het plan eerder risicovol en in het debat bleek Lokaal Wassenaar eigenlijk ook geen voorstander van het uitgeven van zoveel geld. Beetje jammer nu het besluit wel is genomen. De PvdA hoopt dat deze dwaling na de verkiezingen nog tijdig kan worden hersteld want met gemeenschapsgeld dient heel zorgvuldig te worden omgegaan.

Zie (2) PvdA stem 14 15 of 16 maart op lijst 8 – YouTube

 

Tags

GemeenteraadGemeenteraadsverkiezingenGR2022IngezondenPvdAWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top