Skip to content
Fotocredit: Rijksoverheid

Schuilkelders in Wassenaar? Wat te doen bij calamiteiten

12 maart 20223 minute read

Nu Rusland Oekraïne is binnengevallen is sinds het einde van de Koude Oorlog het gevaar van een atoomoorlog weer actueel. Nog onlangs kondigde Vladimir Poetin aan dat de Russische nucleaire eenheden op scherp staan. Dat is zorgwekkend want anno 2022 zijn kernwapens tot duizend keer sterker dan de bommen van 1945 op Nagasaki en Hiroshima. En hoewel er minder kernwapens zijn dan net na de Koude Oorlog, is het gevaar dus nog altijd aanwezig. 

De Nederlandse overheid biedt allerlei informatie over hoe je je kunt voorbereiden op een crisis. Die algemene tips en adviezen gelden ook nu. Er gelden geen extra adviezen vanwege de actualiteit.

Alle informatie over de Russische inval in Oekraïne staat gebundeld op de website van de Rijksoverheid.

Op de website www.crisis.nl van de Rijksoverheid staat boordevol informatie over hoe te handelen in geval van (ernstige) calamiteiten. Lees hieronder de antwoorden op drie meest gestelde vragen:

Wanneer moet ik jodiumtabletten innemen?

Het innemen van jodiumtabletten is alleen nodig wanneer een lozing met radioactief jodium uit de kerncentrale plaatsvindt. En als u in de buurt bent van de reactor, waardoor de radioactieve wolk naar u toe komt.

Jodiumtabletten hebben uitsluitend een beschermende werking wanneer deze op het juiste moment worden ingenomen. Neem de tablet daarom nooit in op eigen initiatief, maar alleen na instructie vanuit de overheid.

Dit advies krijgt u via mobiele telefoon (NL-Alert), internet (crisis.nl) en de calamiteitenzender (regionale radio- of televisieomroep).

Zijn er in Nederland openbare schuilkelders?

Officieel zijn er in Nederland geen openbare schuilkelders meer. Halverwege de jaren tachtig zette de Rijksoverheid een streep door het schuilkelderbeleid. Lees hier wat je moet doen als de sirene gaat.

Hoe kan ik me voorbereiden op een cyberaanval?

Cyberaanvallen komen voor in verschillende soorten en maten. Van een computervirus of een hack tot een DDoS-aanval, bijvoorbeeld gericht op energievoorzieningen of andere vitale systemen. Cyberaanvallen vormen daardoor een risico voor de individuele internetgebruiker en de nationale veiligheid.

Wat kan ik zelf doen?
Voor

  • Installeer steeds de beschikbare software-updates (ook op je smartphone);
  • Installeer een antivirusprogramma op je computer;
  • Gebruik voor iedere website een ander wachtwoord. Gebruik een wachtwoordmanager om je wachtwoorden op te slaan en bij voorkeur een die sterke wachtwoorden kan genereren;
  • Maak regelmatig een back-up op een externe harde schijf. Die zijn tegenwoordig klein en niet duur;
  • Maak alleen verbinding met vertrouwde wifinetwerken, dus niet op stations, luchthavens en cafés;
  • Bewaar geen kopieën van je paspoort, rijbewijs, bankpas, creditcard, etc. op je telefoon of pc en deel geen persoonlijke gegevens of bankgegevens per mail;
  • Gebruik een toegangscode voor je telefoon en zet de mogelijkheid Find My iPhone/Device aan voor het geval je je telefoon, tablet of laptop verliest.

Tijdens

  • Blijk je in contact te zijn met een oplichter, antwoord dan niet meer, maar neem contact op met de politie, een helpdesk o.i.d.;
  • Maak een scan met je antivirusprogramma.

Na

  • Vervang onmiddellijk al je wachtwoorden. Gebruik hierbij je wachtwoordmanager;
  • Heeft je antivirussoftware de malware niet (volledig) kunnen verwijderen of twijfel je daarover, laat je pc dan helemaal opnieuw installeren. Gebruik na herinstallatie een back-up of reservekopie om je gegevens terug te zetten. Scan de back-up voordat je deze terugzet voor de zekerheid ook weer met antivirussoftware.

Check voor meer informatie de website crisis.nl Daar leest u meer over sirenes, NL-alert, noodpakketten, evacuatie, etc. 

Bron: www.crisis.nl

 

Tags

Crisis.nlNoodpakketOekraïneOorlogOost EuropaTipsVeiligheidWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top