Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Startmoment restauratie landgoed Rust en Vreugd

16 maart 20222 minute read

Er is inmiddels gestart met de herstelmaatregelen op landgoed Rust en Vreugd. Het formele startmoment werd gisteren gegeven waarbij onder andere wethouder Kees Wassenaar, Hugo Huyssen van Kattendijke (voorzitter Stichting Rust en Vreugd), Hanneke Nuijten (projectleider Erfgoedlijn Landgoederenzone Provincie Zuid-Holland) en burgemeester De Lange kort spraken over de restauratie. De uitvoeringsmaatregelen staan in het teken van het herstel van de historische buitenplaats Rust en Vreugd wat tevens ook een rijksmonument is.

Uitvoering

“Vorige week heeft u als inwoner van Wassenaar misschien al gezien dat ze begonnen zijn met het kappen van de bomen en het afzetten van de beplantingen. Dit zijn bomen en struiken die in een slechte conditie zijn of niet passen binnen het herstel van de historische landschapsstructuren. Volgende week worden de laatste kapwerkzaamheden uitgevoerd en worden alle gekapte bomen daarna opgeruimd en afgevoerd en kunnen we verder met de volgende stap”, vertelt Hugo Huyssen van Kattendijke.

Na afronding van de werkzaamheden worden in april en mei de eerste wandelpaden opgeknapt. De (zand)paden worden waar nodig in profiel gebracht en voorzien van een nieuw laagje gebiedseigen zand. In de herfst worden de werkzaamheden weer hervat vanwege het broedseizoen. In de overige bosvakken worden dan kapwerkzaamheden uitgevoerd.

Aankleding

In het najaar 2022 volgt de eerste aankleding van het landgoed met bomen, (sier)heesters en bosplantsoenen. Zo worden enkele eikenlanen hersteld en worden de bos- en duinranden aangekleed met bomen en heesters die qua bladvorm, bladkleur of bloeiwijze aanvullend zijn op de aanwezige ‘standaard’ bomen en heesters in dit bijzondere duinbos landschap. “Het herstel van park Rust en Vreugd zal eind dit jaar worden afgerond. Met als resultaat ongetwijfeld een veel fraaier park dat voor iedereen beter toegankelijk en beleefbaar is”, vertelt Hanneke Nuijten.

Herstel landgoederen

De herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd volgens plannen die zijn goedgekeurd door de gemeente Wassenaar en de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed (RCE). De Provincie Zuid-Holland financiert een deel van de herstelmaatregelen op landgoed Rust en Vreugd. Meer informatie over het herstel van de Wassenaarse landgoederen vindt u op https://www.wassenaar.nl/omvangrijk-herstel-van-groen-erfgoed.

Foto: v.l.n.r.: Henk v/d Berg (Grondig Groen), wethouder Kees Wassenaar, burgemeester Leendert de Lange, Tim de Wilt (Grondig Groen)

Tags

GemeenteGroen erfgoedHerstelwerkzaamhedenLandgoed Rust en VreugdLandgoederenRestauratieWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top