Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Raadsverkiezingen: Winst voor Hart voor Wassenaar en GroenLinks.

17 maart 20222 minute read

De kiezer heeft gesproken. Gisteravond werd in raadhuis De Paauw met spanning uitgekeken naar hetgeen de Wassenaarse kiezer in het stemhokje had beslist. Dat waren minder kiezers dan vier jaar geleden. De afgelopen drie dagen bedroeg het opkomstpercentage 56,1%. In 2018 ging het nog om ruim 60 procent.

De 21 te verdelen raadszetels kennen nu een andere verdeling dan vier jaar geleden. In 2018 bijvoorbeeld was de VVD met 6 zetels overduidelijk de grootst partij en bijna twee keer zo groot als Hart voor Wassenaar en Lokaal Wassenaar.

Dat is nu anders. De VVD en Hart voor Wassenaar komen nu beiden uit op 5 zetels. De VVD blijft ondanks het verlies van 1 zetel wel de grootste met 23,8% van de stemmen. Hart voor Wassenaar heeft 22,9% van de stemmen vergaard en mag zich de winnaar van de raadsverkiezingen noemen.

GroenLinks behoort ook tot de winnaars. Het wint 1 zetel en beschikt nu over 2 zetels in de gemeenteraad. Lokaal Wassenaar had drie zetels en behoudt deze ook, met 15,5% van het aantal stemmen. D66 blijft ook gelijk in zetelaantal en behoudt twee zetels. Democratische Liberalen Wassenaar moet een zetel inleveren. Dat geldt ook voor het CDA dat op 2 zetels uitkomt. De PvdA is, net als Lokaal Wassenaar, iets gegroeid qua aantallen stemmen maar niet genoeg voor een extra zetel.

Komende maandag wordt de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen definitief vastgesteld. Dan wordt ook bekendgemaakt welke kandidaten de behaalde raadszetels gaan innemen.

 

Tags

GemeenteraadsverkiezingenGR2022WassenaarZetelverdeling
Gerelateerde artikelen
Back To Top