Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Ontdekkingstocht vliegveld Valkenburg 1939 – 2006 feestelijk gelanceerd

19 maart 20222 minute read

Met hulp van groep 8B van basisschool De Duinroos (basisschool in Katwijk) en leerlingen van MBO College Airport hebben wethouders Jacco Knape (Katwijk) en Ritkse Bloemendaal (Wassenaar) donderdag 17 maart de ontdekkingstocht feestelijk gelanceerd. Via een drone kregen de wethouders de kaart in handen en hiermee is de fietstocht voor kinderen officieel geopend. Door te fietsen rondom Vliegveld Valkenburg e.o. en onderweg vragen te beantwoorden, ontdekken kinderen aan de hand van de zichtbare restanten in het landschap de geschiedenis en verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog.

Wethouder Jacco Knape geeft aan blij te zijn met de ontdekkingstocht: “Wat een mooie manier om de oorlogsverhalen uit onze regio levend te houden. Dat dit belangrijk is, zien we aan de huidige situatie in de Oekraïne, waardoor de oorlog ineens dichtbij is. Het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog zorgt ervoor dat wij dit niet meer willen.”


Route langs historische locaties

De fietsroute voert, net als de in september 2020 gelanceerde Herinneringsroute, langs bijzondere, historische en culturele overblijfselen in het gebied rondom het Vliegveld Valkenburg. Over de verschillende bewonderwaardigheden tijdens de fietstocht, zoals de tankgracht, het voormalige barakkendorp en de voormalige tankmuur, zijn interessante weetjes en vragen in de ontdekkingsroute opgenomen. De ontdekkingsroute leidt ook langs het bezoekerscentrum Vliegveld Valkenburg. Hier is het roemruchte verleden van het vliegveld te zien. Van de bezetting door de Duitsers in 1940, het Vrouwen Vredeskamp in 1982 tot aan de permanente sluiting in 2006.

Wethouder Riske Bloemendaal zegt hierover: ’’Het is leuk om als wethouder van Wassenaar en oud-marineofficier – begin negentiger jaren kwam ik regelmatig op het Marinevliegkamp Valkenburg – bij deze lancering van een fietsroute voor kinderen aanwezig te zijn. Aan de hand van deze ontdekkingstocht worden kinderen meegenomen in de geschiedenis van deze bijzondere plek en leren zij welke gebeurtenissen bepalend zijn geweest voor ons leven vandaag de dag.’’

Ook de ontdekkingstocht fietsen?
Download de route via www.vliegveldvalkenburg.nl/fietsroutes Vanwege werkzaamheden voor de Rijnlandroute kunnen sommige fietspaden afgesloten zijn.

Tags

FietsrouteGemeenteOntdekkingstochtValkenburgVoormalig vliegveld ValkenburgWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top