Ga naar hoofdinhoud

Wassenaar klaar om 70 vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen

22 maart 20223 minute read

De gemeente Wassenaar gaat ongeveer 70 vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in Auberge De Kieviet. Het voormalige hotel is relatief eenvoudig aan te passen om ervoor te zorgen dat de vluchtelingen daar voorlopig veilig gehuisvest kunnen worden. De gemeente hoopt hiermee snel en concreet bij te dragen aan het opvangen van mensen uit Oekraïne. De opvang in Auberge De Kieviet is een initiatief van Lions Wassenaar Duin (LWD).

Burgemeester Leendert de Lange: “Het is vreselijk wat er in Oekraïne gebeurt. Veel mensen zijn hierdoor geraakt en komen in actie. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel initiatieven er al zijn gestart door Wassenaarse inwoners, ondernemers, serviceclubs en maatschappelijke organisaties. Samen doen we er alles aan om deze mensen liefdevol in de gemeentelijke locaties op te vangen.”

LWD: “Wij bedanken de burgemeester voor zijn inzet om ons voorstel zo snel te laten goedkeuren door het college van burgemeester en wethouders.” Lions Wassenaar Duin staat bekend om de grote maatschappelijk serviceprojecten.

Het is nog niet bekend wanneer de vluchtelingen in Auberge De Kieviet aankomen. Dit hangt af van de tijd die nodig is om het gebouw aan te passen en het overleg met de huidige en de toekomstige eigenaar van het pand.

Begeleiding van de vluchtelingen

De gemeente zorgt voor professionele begeleiding voor de vluchtelingen, hierover zijn wij in gesprek met verschillende partijen. De professionals gaan de vluchtelingen helpen bij het samenwonen met elkaar, hebben aandacht voor psychosociale klachten en proberen voor iedereen een zinvolle dagbesteding te organiseren. De kinderen krijgen onderwijs in de voormalige Den Deijlschool. De professionals zullen hierin samenwerken met verschillende Wassenaarse serviceclubs, vrijwilligersorganisaties en kerken.

Opvang in hotels en bij mensen thuis

Vrij snel na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, heeft de gemeente in samenwerking met Van der Valk, kamers voor twaalf vluchtelingen beschikbaar gesteld. Daarnaast is de gemeente in gesprek met de eigenaren van vijf leegstaande huizen. Om voor goede opvang te kunnen zorgen, gaat de gemeente huur betalen voor deze kamers en huizen.

Ook bij mensen thuis worden vluchtelingen opgevangen. Soms gaat het om gevluchte bekenden, vrienden of familie. En soms om onbekenden, via organisaties zoals Takcarebnb. Vangt u ook mensen op bij u thuis? Stuur dan een e-mail naar opvang@wassenaar.nl. Zo houdt de gemeente overzicht en kan zij zorgen voor zaken als onderwijs en toegang tot gezondheidszorg.

Wilt u ook hulp bieden?

Wij kunnen ons voorstellen dat u graag hulp aanbiedt aan de Oekraïense vluchtelingen in Wassenaar. Op dit moment zijn wij nog bezig de begeleiding en de dagbesteding vorm te geven. Zodra duidelijk is hoe dat er uit gaat zien, weten we ook waar vraag naar is. Houdt u hiervoor de website van de gemeente www.wassenaar.nl/oekraine in de gaten.

Tags

Auberge de KievietGemeenteOekraïneOpvangVluchtelingenWassenaar
Back To Top