Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: redactie Wassenaarders.nl

Raadslid Van Noort ontvangt koninklijke onderscheiding

29 maart 20222 minute read

Gisteravond heeft de heer J.G.C. (Jan) van Noort, raadslid namens de PvdA, uit handen van burgemeester Leendert de Lange een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Na 13 jaar lidmaatschap heeft hij afscheid genomen van de raad. De heer Van Noort is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding tijdens de laatste raadsvergadering van de raadsperiode 2018 – 2022. 


Raadslid

Op 14 april 1989 is de heer Van Noort geïnstalleerd als raadslid voor de PvdA als vervanger voor mevrouw Van der Meij-Klumpert. De raadsperiode erna (1990-1994) is hij aangebleven en na tien jaar is hij op 27 maart 2014 opnieuw in de gemeenteraad gekomen. Naast het raadslidmaatschap was de heer Van Noort vanaf 2018 tevens fractievoorzitter, voorzitter van de commissie Sociaal Domein, lid van de geloofsbrievencommissie, plaatsvervangend voorzitter van de vertrouwenscommissie en plaatsvervangend lid van de adviescommissie Economisch Vestigingsklimaat.

Politiek
Jan van Noort is geboren in Wassenaar. Hij volgde de opleiding van timmerman aan de LTS in Leiden en begon later zijn eigen bedrijf. Zijn bestuurlijke carrière begon in zijn militaire diensttijd bij de Vereniging van dienstplichtige militairen. In de jaren zeventig raakte hij door Joop den Uyl geïnteresseerd in de politiek en werd lid van de Partij van de Arbeid. In het PvdA-afdelingsbestuur van Wassenaar heeft hij meer dan 25 jaar alle functies vervuld.

Zijn drijfveren voor het lijsttrekkerschap en zijn inzet voor de PvdA zijn al die jaren dezelfde gebleven: ervoor zorgen dat in onze samenleving iedereen mee kan doen, dat mensen gelijkwaardig zijn en discriminatie uitgebannen wordt.

Decoratie
Op grond van artikel 14 van het Ordereglement* komen raadsleden, die bij aftreden ten minste twaalf jaar zitting hebben gehad in de raad, in aanmerking voor een onderscheiding. De reden voor decoratie vormt het feit dat een raadslid na twaalf jaar driemaal het vertrouwen van zijn kiezers heeft gekregen en twaalf jaar actief is geweest ten bate van de maatschappij.

Burgemeester De Lange: “Er zijn raadsleden die er met kop en schouders bovenuit steken en zo een is Jan van Noort. Gedreven, vol passie, solidair en zeer sociaal staat hij voor iedereen klaar. En ondanks zijn ziekte, waar hij de laatste jaren mee tobt, mist hij geen enkele vergadering. Daar heb ik grote bewondering voor.”

* Reglement op de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau.

Tags

Afscheid oude RaadJan van NoortKoninklijke OnderscheidingRaadsvergaderingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top