Skip to content
Fotocredit: PR. Burgemeester Leendert de Lange (r) met Bernard Menken

De 15 van Wassenaar slaat een nieuwe weg in

1 april 20223 minute read

Afgelopen maandag besprak Burgemeester Leendert de Lange de 8ste editie van De 15 van Wassenaar met voorzitter Bernard Menken. De Gemeente en De 15 vonden elkaar in een nieuwe opzet van het evenement.

Er liggen twee belangrijke feiten op tafel:
• De atletiekunie heeft al eerder verklaart dat het parcours van De 15 heel mooi is, maar te bochtig voor een serieuze hardloopwedstrijd. Met het afsnijden van bochten kwamen sommige sporthorloges niet verder dan 14.670 meter.
• De N44 is een weg die veel te veel verkeer afhandelt dat er helemaal niet hoort te rijden. Bij opening van de Rijnlandroute en de verdieping van de N14 moet doorgaand verkeer niet meer via de N44 naar de A4 en de A12 geleid worden, maar simpelweg buiten ons dorp om. De Gemeente wil De 15 van Wassenaar als instrument inzetten in de regionale en landelijke lobby.

Met bovenstaande uitgangspunten besloten De Lange en Menken dat de N44 op 9 oktober volledig wordt afgesloten. De 8ste editie van De 15 start bij de Bosrand en keert om bij het Louwman Museum. Menken is enthousiast: “Bij De Bosrand kan iedereen uitstekend parkeren en het OV stopt voor de deur. Zo wordt het hardloopfeestje voor iedereen goed bereikbaar.” Burgemeester de Lange vult aan: “Tegelijkertijd krijgen we aandacht voor onze bereikbaarheid. Wassenaar heeft de primeur op de eerste autoloze zondag sinds 1973.”

Ook routecommissaris Remi Noordover is enthousiast: “We houden de Landgoederen-route in ere, maar dan vierbaans. En straks loop je bij kilometer 7 onder de Landscheidingsweg door. Dat gaat echt de beleving van de IJ-tunnel van de Dam-loop overtreffen. Want op de terugweg krijg je deze kick nog een keer!”.

Het Louwman Museum zet een aantal exclusieve auto’s als bezemwagen in. “Hoe gaaf is het om in een Spyker uit 1936 te finishen?” roept Maaike Snelderwaard enthousiast. “We gaan er wel streng op toezien dat de uitvallers echt niet meer kunnen lopen.”

Hoofdsponsor Duinrell is ook zeer content met de nieuwe route. Ze zet dit jaar Rick de Kikkers in als pacer (ofwel haas). Ze helpen lopers om mooi vlak een bepaalde eindtijd te halen. De kikkers gaan bij subsponsor Aerofit in training.

Op vrijdagmiddag staat de try-out ingepland. Om 14.30 gaat de N44 richting Den Haag 45 minuten dicht. Vanaf 15.15 wordt de weg richting Leiden drie kwartier afgesloten. “Het is belangrijk om vooraf te weten wat deze afsluiting teweeg brengt. Daarom gaan we het tijdens de rustige vrijdagmiddagspits op 1 april allemaal bekijken.” zegt Burgemeester De Lange tot besluit.

Tags

De 15 van WassenaarHardlopenN44RouteWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top