Ga naar hoofdinhoud

PvdA: Energiecompensatie lage inkomens zo snel mogelijk uitkeren

12 april 20222 minute read

Iedereen wordt er inmiddels mee geconfronteerd. Mede door de oorlog in Oekraïne rijzen de energiekosten de pan uit. Voor iedereen pakken de kosten hoog flink en de rekeningen komen hard aan bij de laagste inkomensgroepen. Mensen met een inkomen rondom het sociale minimum of daaronder kunnen niet of nauwelijks meer rondkomen. Schulden bij de energieleverancier dreigen onoverbrugbaar te worden (CPB 16-3-2022:Raming maart 2022, Centraal Economisch Plan 2022).

De verwarming een graadje lager zetten en een dikke trui aandoen biedt weinig soelaas. De kachel wordt nu uitgezet met alle gevolgen van dien. Daarom heeft het Kabinet 800 euro per huishouden vrijgemaakt om te zorgen dat mensen niet letterlijk in de kou komen te zitten. Gemeenten keren deze 800 euro uit aan inwoners die van een inkomen op of onder het sociale minimum moeten rondkomen. De gemeente Wassenaar heeft in een persbericht aangegeven dat gewacht wordt op de gemeente Leidschendam-Voorburg, die de regelingen met betrekking tot werk-en inkomen voor Wassenaar uitvoert. Voor problemen en geldzorgen wordt verwezen naar de Stichting Maatschappelijk Ondersteuning Wassenaar (SMOW).

PvdA raadslid Henri van Smirren: “Wat mij betreft mag hier geen tijd worden verloren omdat inwoners nu direct moeten worden geholpen. Het zijn barre tijden en direct handelen is vereist. Daarom heb ik vragen aan het huidige College vragen gesteld om zo snel mogelijk tot uitbetaling over te gaan. Een groot deel van de inwoners die hiervoor in aanmerking komen is bekend omdat zij een uitkering ontvangen. Voor een deel die niet bekend zijn omdat de gemeente de inkomensgegevens niet heeft moet snel een aanvraagformulier worden gemaakt” .

Van Smirren vervolgt: “Ik heb ook gevraagd aan het College om breder te kijken dan alleen de allerlaagste inkomen. Ook de inkomens tot 130% van het sociaal minimum komen in de knel. Er zijn gemeenten zoals Rotterdam en Den Haag die ook aan deze groep de helpende hand bieden. Ik ben benieuwd of het College hier ook mogelijkheden ziet. Mocht het College geen mogelijkheden zien omdat het demissionair is dan ga ik zeker het initiatief nemen om vanuit de Raad een meerderheid te krijgen die een dergelijke regeling ondersteunt. Dan kan de nieuwe Raad gelijk zijn sociale gezicht laten zien”.

 

Tags

GemeenteraadIngezondenPvdAWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top