Skip to content
Fotocredit: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Kartvirus komt weer naar boven bij Wassenaarder Tom van der Zwet: Winst bij Kart4Fun!

14 april 20224 minute read

Tom van der Zwet is na een aantal jaar in de autosport weer terug in de kart. De 22-jarige coureur uit Wassenaar was direct bij zijn terugkeer succesvol op Circuit Park Berghem. In de eerste wedstrijd van het Kart4Fun kampioenschap was de karter van Kuijer Racing de sterkste in de Rotax Max Senior. Vijf jaar geleden reed Van der Zwet voor hetzelfde team naar de derde plaats in het Nederlands kampioenschap.

2018 was zijn laatste jaar in de kartsport, waarna Van der Zwet de overstap maakte naar de autosport. Direct in zijn eerste jaar was hij succesvol voor het team van Davytec door in een BMW 240i het DRDO-kampioenschap te winnen. Het had de eerste stap moeten zijn naar zijn ultieme doel: deelname aan de 24 uur van Le Mans. Van der Zwet is nu echter terug in de kartsport, maar zijn Le Mans-droom heeft hij zeker nog niet opgegeven.

Het racen blijft kriebelen bij de 22-jarige coureur. “Karten blijft altijd gaaf. In de auto is het zo veel anders racen, maar het is echt heel vet om op grote circuits als Zandvoort en Spa te rijden. Dat is zo mooi. Het budget bij elkaar krijgen bleek echter een probleem, zeker in coronatijd. Aan de prestaties lag het zeker niet want ik werd kampioen bij de DRDO, maar het geld raakte op. Nu zijn we weer begonnen met de kartsport. Kart4Fun is karten voor een betaalbare prijs en we zijn lekker begonnen.”

In Berghem reed Van de Zwet met zijn oude Alonso-kart uit 2018. “De kart stamt nog uit mijn laatste jaar in het NK. De motoren komen ook nog uit die tijd, maar die zijn door de jaren heen wel onderhouden. Ze zijn al wat ouder, maar nog altijd competitief. Dat bleek wel in de kwalificatie. Ik reed de tweede tijd op 0.014 van de nummer 1. Daarna heb ik alle drie de races gewonnen, dus we kunnen terugkijken op een hele mooie dag.”

“In race 1 was mijn start nog een beetje roestig”, vertelt Van der Zwet. “Dan merk je wel dat je twee jaar niet gereden hebt. Uiteindelijk verloor ik in de eerste ronde een plekje, maar die positie had ik snel weer terug te pakken. Na een code slow heb ik een inhaalactie voor P1 gemaakt en ben ik vervolgens weggereden bij de rest. In de tweede en derde race heb ik na de start een voorsprong gepakt en de winst naar huis gereden. Dat voelde echt goed, want je wilt altijd winnen natuurlijk. Het blijft mooi om dit te kunnen blijven doen.” (lees verder onder de foto)

Tom van der Zwet wint bij comeback in de karting

Van der Zwet wil het goede gevoel lang vasthouden. “Ik ben het blijkbaar nog niet verleerd en dit geeft me wel een boost voor mezelf voor het karten. We weten nog niet welke races we dit jaar allemaal gaan rijden. Na deze zege zou het leuk zijn om het hele seizoen van Kart4Fun te rijden, maar dat is nog niet zeker. We zien wel hoe het gaat lopen. Het is een betaalbaar en competitief kampioenschap en het gaat er heel gezellig aan toe.”

In zijn racehart zal altijd een plaatsje voor de autosport blijven. “Het zou helemaal super zijn om in 2023 weer in de autosport te rijden en ook karting is een goede optie. Daarvoor zijn we op zoek naar wat support, dat zou zeker gewenst zijn. Ik zit weer te kijken naar de BMW 240i Cup, maar financieel wordt dat een heel lastig verhaal. Bij de DNRT zijn ook nog klassen waarin geracet zou kunnen worden.”

Tom van der Zwet wil via deze weg zijn vader bedanken voor de support. “En ook Kees Kuijer, mijn oude teambaas was nu weer mijn monteur. Nog steeds een winnende combinatie.”

Tags

Kart4Fun kampioenschapKartenTom van der ZwetWassenaarWinnaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top