Skip to content
Fotocredit: PR

Binnenkort in De Warenar: De Balansfabriek – Theatercollege Bram Bakker

15 april 20222 minute read

Bram Bakker – probeert zichzelf te zijn, als hulpverlener en publicist. Dat schrijft hij op zijn Twitter profiel. Met zijn Theatercollege “De Balansfabriek” brengt hij een ander perspectief op de gezondheidszorg, welke ons allemaal zo dierbaar is. Zorg is steeds meer verworden tot een duur en niet zelden schaars product. We menen daar recht op te hebben, maar in hoeverre zijn we bereid de verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen rol in de Balansfabriek? Zaterdag 23 april om 20.15 uur geeft Bram Bakker een Theatercollege in Theater Warenar.

De Balansfabriek – Als het over ons lichaam gaat gebruiken we graag de metafoor van de machine: het lichaam is opgebouwd uit afzonderlijke onderdelen, die het laten functioneren zolang ze goed op elkaar zijn afgestemd en niet defect zijn.

Waar we weinig bij stilstaan is dat een machine zich ook nog in een omgeving bevindt: de fabriek. In de meeste fabrieken staan meerdere machines, die afzonderlijk moeten werken, maar die ook in een verband staan met elkaar. Anders rolt er geen goed product uit de fabriek. In een fabriek moet hard worden gewerkt om alle apparaten draaiende te houden. Regelmatig schoonmaken, onderhoudsbeurten en versleten onderdelen vervangen. Ons lichaam is een machine, die geen betekenis heeft zonder de machines in de omgeving, en het gebouw waarin ze zich bevinden.

Momenteel runt Bram Bakker zijn eigen praktijk ‘De Balanskliniek’. De kliniek biedt ondersteuning bij medische of psychische problemen die een bestaande balans dreigen te verstoren, of zelfs al hebben verstoord. Daarvoor was hij ondermeer medisch directeur van Spoor6 (behandelcentrum voor verslavingszorg in Bussum), psychiater bij Sitagre en Zorg van de Zaak. Nog eerder wat hij medisch directeur bij Rodersana en Vitaalpunt.

Als publicist schrijft Bram over zijn vak, de gezondheidszorg en over zijn passie hardlopen. En in november 2021 kwam zijn laatste boek uit: “Gevoelsarm”
‘De Balansfabriek’ is een interactief theatercollege over (mentale) gezondheidszorg en de vorm waarin we dat gegoten hebben. Kritisch over het medische model, met gedachten over alternatieven. En veel persoonlijke ervaringen, niet allemaal even vrolijk, maar wel met een optimistische kijk op de toekomst.

Voorstelling: Zaterdag 23 april | 20.15 uur | Kaarten à € 17,50
www.warenar.nl/programma

 

 

Tags

Bram BakkerDe BalansfabriekDe WarenarvoorstellingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top