Ga naar hoofdinhoud

Wassenaarse VVD: eerste resultaten nascheiden afval veel beter dan verwacht

25 april 20222 minute read

Sinds 1 januari van dit jaar is de uitvoering gestart van de nascheiding van ons restafval en kan PMD weer in de grijze container. Avalex haalt het bij ons op en brengt het naar afvalverwerker HVC. HVC scheidt het afval vervolgens machinaal (=nascheiden). De Wassenaarse VVD is met raadslid Iwein Borm de aanjager geweest van de beleidsmatige wijziging en het gebruiken van toegepast gezond verstand. Bij het bronscheiden werd er 26 kilo afval gescheiden en de verwachting van nascheiding was 28 kilo per inwoner.

Dat verschil zou onvoldoende zijn voor deze grote wijziging. Maar de eerste resultaten zijn nu binnen en in een kwartaal tijd is er doorgerekend naar jaarresultaat 40 kg per inwoner aan verpakkingsmateriaal gescheiden. En dat is heel erg goed nieuws! Afval dat via het verpakkingsfonds wordt gerecycled hoeft niet te worden verbrand. Dat levert naast milieuvoordeel ook financieel voordeel op. Kortom het nascheiden van ons restafval is een succes. Een succes dat we snel moeten gaan bespreken met alle deelnemende partijen in Avalex, want dit resultaat is 7 keer beter dan verwacht door Avalex. Dat betekent ook voor de andere deelnemende gemeenten dat zij kosten kunnen besparen en een beter resultaat kunnen behalen voor het milieu.

We hebben ook nog een aantal vragen aan het college over deze rapportage, want niet alles is goed nieuws. Het gemiddelde aantal kilo’s afval is in 2021 weer toegenomen, terwijl de doelstellingen gericht zijn op steeds minder afval. Iedere Wassenaarder had afgelopen jaar 245 kilo restafval, terwijl de doelstelling 100 kg per inwoner is. In 2025 is het landelijke streven zelfs 30 kg restafval. De verbrandingsbelasting wordt hoger voor alle kilo’s die boven de landelijke doelstelling liggen, dus in 2021 betalen we over 100 kg het vaste tarief voor afvalverbranding en voor de rest een hoger tarief.

Hans Mulder: “We moeten allemaal onze schouders eronder zetten en zorgen dat het afval nog beter kan worden nagescheiden. Het belangrijkste daarbij is om GFT en etensresten in de groene container te doen. Dan kan het restafval in de grijze container optimaal gescheiden worden.” Samen voor een beter en schoner Wassenaar.

Meedenken en meedoen bij de Wassenaarse VVD? Word lid! Kijk op https://wassenaar.vvd.nl

Vragen of opmerkingen: stuur een email naar gerbrand.wassenaarsevvd@gmail.com

VVDAvalex nascheiden Hans Mulder april 2022

Tags

GemeenteraadIngezondenVVDWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top