Skip to content
Fotocredit: politie Wassenaar

Politieverhaal: De Dag van Jan Thijs

26 april 20224 minute read

‘Ik schrik: voor mij zit een vrouw die als twee druppels water op mijn eigen moeder lijkt’ Een brute beroving van een oudere vrouw treft Jan Thijs (52), van het landelijk Team Opsporingscommunicatie, in het hart.

‘Janny is 84. Nadat ze boodschappen heeft gedaan, wordt ze voor haar eigen voordeur met grof geweld tegen de grond gewerkt. De verdachten – een man en een vrouw die haar al sinds het bezoek aan de supermarkt achtervolgen – grissen haar bankpas weg.

We komen dit soort zaken helaas vaker tegen. Toch valt deze brute beroving me op. Het is bij mij om de hoek. Ik doe ook mijn boodschappen in die winkel. Als ik voor de opname van een item in het opsporingstv-programma Onder de Loep van RTV Oost bij Janny thuis kom, schrik ik.
In de stoel voor mij zit een vrouw die als twee druppels water op mijn eigen moeder lijkt. Het uiterlijk, de manier van praten, gebaartjes. Als ik niet beter wist, zou Janny een zus van mijn moeder kunnen zijn. Poeh, haar verhaal komt dan wel extra hard binnen. Het raakt me persoonlijk en dat geeft mij extra motivatie om deze zaak opgelost te krijgen.

De tv-opname vindt kort na de beroving plaats. Janny zit nog vol emotie, niet alleen vanwege de beroving. Zes weken eerder verloor ze haar man. Het even boodschappen doen was eigenlijk de eerste keer sinds zijn overlijden dat ze weer zelfstandig buiten kwam.
Als ze tijdens het filmen een paar keer breekt, draait mijn maag zich op die momenten wel even om. Naast haar staat de lege stoel van haar man. Regelmatig kijkt ze daar even naar. Alsof ze van haar man wil horen dat ze goed heeft gehandeld in een situatie waarvoor hij haar altijd waarschuwde.
En dat had ze goed gedaan. Ze was na de beroving direct naar binnengegaan. Bij de telefoon lag een kaartje met het telefoonnummer van haar bank, zodat ze direct de pas kon blokkeren. Maar goed ook, want daardoor konden de daders haar bankrekening niet plunderen. Janny vertelt voor de camera wat er gebeurd is, maar ook dat ze niet meer alleen durft te zijn.

Kort daarna moet ik ook als woordvoerder in beeld om de zaak toe te lichten. Door de brok in mijn keel moet ik een paar keer mijn eerste zin overdoen.
Beelden van het interview en van de bewakingscamera – waarop de verdachten te zien zijn – mogen we van het OM snel uitzenden. Het filmpje gaat viral. Ik geloof dat alleen al via Facebook zo’n 1,5 miljoen mensen het zien, waaronder een collega in Valencia. Die herkent de verdachte man en vrouw op de beelden. In Spanje had dit Roemeense duo ook het een en ander uitgevreten. Namen worden doorgegeven, waardoor we het tweetal internationaal kunnen signaleren.
Twee maanden na de beroving in Zwolle kunnen de verdachten worden aangehouden bij een grenscontrole in Roemenië. Jaap, de rechercheur die zich met de beroving bezighoudt, brengt het nieuws. Kicken, hier doe je dit werk voor. Dit geeft echt voldoening.

Het laat ook zien dat opsporingscommunicatie effect heeft. In de helft van de gevallen waarin we een beroep doen op burgers, die heel graag willen meedenken en helpen, wordt een succes geboekt. Of dat nu een aanhouding is, een gevonden vluchtauto of de identificatie van een onbekende dode. “Opsporingscommunicatie: zet het in vanaf het begin” is een motto dat in deze zaak bewezen is.

Janny is blij dat haar belagers zijn gepakt, maar ze kreeg door deze gebeurtenis een behoorlijke emotionele klap. Wat zij in elk geval heel mooi vond, waren de vele steunbetuigingen. Die kwamen binnen via sociale media, maar ook via de brievenbus. Volgens mij heeft ze wel tweehonderd kaarten gekregen. Daarnaast stond haar hele woonkamer vol met bossen bloemen. Die betrokkenheid is toch geweldig?’

Tags

PolitiePolitieverhaal
Gerelateerde artikelen
Back To Top