Skip to content

Zonnebrandzuilen in Wassenaar: veilig zonnen

29 april 20222 minute read

Wethouder Klaver heeft in het centrum van Wassenaar en op de Wassenaarse Slag slimme zonnebrandzuilen onthuld. Je kan je hier gratis insmeren én je ziet wanneer je moet smeren.

Veilig in de zon
Wethouder Caroline Klaver: “Als we op een terrasje zitten denken we er niet altijd aan om ons in te smeren, terwijl we overal in de buitenlucht kunnen verbranden. Met de plaatsing van de Sunscreen Machine op druk bezochte plekken willen we inwoners en bezoekers een extra service bieden en bewustzijn creëren. Dat past bij een gastvrije en zonvriendelijke gemeente. We zijn erg blij dat we hiervoor een samenwerking konden aangaan met Sundo.”

Ybe Heemskerk van Sundo: “Iets waar veel mensen nog niet bij stilstaan is de blijvende schade die verbranding van de huid oplevert. Dit blijkt dan ook wel uit de cijfers van het aantal huidkankerincidenten in Nederland. Huidkanker is, met 52%, de meeste voorkomende kanker in Nederland. De grootste oorzaak is te lange blootstelling van de huid aan de zon. De oplossing is daarom vrij simpel: Smeren, kleren en weren. Wassenaar neemt haar rol als kustgemeente daarom uiterst serieus om mensen bewuster te maken van hun zongedrag.”

Smeeradvies

De Suncreen Machine adviseert je of wel of niet moet smeren. Dit wordt gedaan op basis van hoe hoog de UV-index – het risico om te verbranden – op dat moment is. Vanaf UV-Index 3 wordt insmeren belangrijk, na 25 minuten kan een onbeschermde huid al roodkleuren. In Nederland loopt het smeerseizoen vanaf ongeveer april tot en met september. Daarom blijven de zonnebrandzuilen tot en met september op het strand en op het evenementenplein in het hart van het centrum staan. Het gaat om een experiment. Bevalt het goed, dan overweegt de gemeente om de zonnezuilen ook volgend jaar weer te plaatsen.

Kinderen bij zonnebrandzuil

Tags

GemeenteSmeeradviesVeilig in de zonWassenaarZonnebrandzuil
Gerelateerde artikelen
Back To Top