Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Henk van Lierop

Diplomaat Serry wil niet stil blijven

2 mei 20222 minute read

Diplomaten doen hun werk in stilte, maar toen op 24 februari van dit jaar “het ondenkbare” gebeurde in Ukraine, kon Robert Serry “niet meer alleen de diplomaat” zijn. De man, die in 1992 de eerste ambassadeur werd van ons land in het toen onafhankelijk geworden Ukraine, zei dit zondag in zijn toespraak tijdens de 1 mei bijeenkomst van de PvdA in zijn woonplaats Wassenaar.

De Dag van de Arbeid, 1 mei, is niet alleen een feestdag voor de sociaaldemocraten, het is ook een dag van internationale solidariteit. Rober Serry twijfelde daarom geen seconde toen hij de uitnodiging kreeg om dit jaar de spreker te zijn bij deze traditionele bijeenkomst.

In een bomvol ontmoetingscentrum De Plataan trof hij een gehoor dat anderhalf uur lang geboeid luisterde naar zijn bewogen betoog over de geschiedenis van Ukraine en de recente gebeurtenissen. Daarna werd hij bestookt met vragen uit de zaal. Serry maakte van die aandacht dankbaar gebruik door te wijzen op de organisatie Opendoorkraine.nl, die de banden tussen ons land en Ukraine wil verstevigen. Hij richtte dit platform drie jaar geleden al op met voormalig minister van Defensie Joris Voorhoeve. Nu biedt de organisatie ook “specialistische” humanitaire hulp naast de hulp via giro 555.

Robert Serry noemde het “hartverwarmend” hoe Nederland reageert op de oorlog en noemde daarbij ook de initiatieven in zijn woonplaats Wassenaar. Hij hoopt dat deze solidariteit aanhoudt want hij verwacht een “lange oorlog”’, totdat Ukraïne zal “herrijzen”.

Tags

1 mei1 mei lezingIngezondenPvdARobert SerryWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top