Skip to content
Fotocredit: M. van Kalken

Egels massaal verstoord door te vroege tuinwerkzaamheden

5 mei 20222 minute read

In maart was het warmer dan ooit tevoren. Reden om massaal de tuin aan te pakken. Ook in sommige gemeentetuinen werd al volop gewerkt. Ondanks het zomerse weer horen alle egels nog in winterslaap te zijn. Deze is essentieel omdat er nog geen voedsel in de natuur voorhanden is, egels zijn vleeseters en leven o.a. van insecten, kikkers en muizen.

Door gebrek aan voedsel en de kou die volgde op de warme periode stroomde de egelcentra vol met onderkoelde en uitgehongerde egels. Door de verstening van tuinen en het veranderde groenbeleid van gemeentes die soms met grove apparaten drastisch onderbegroeiing kortwieken wordt het leefgebied van egels aangetast.

Voor het wildlife geldt dat de tuinen tot na IJsheiligen (medio mei) met rust gelaten moet worden dan kunnen zowel egels als insecten en andere dieren rustig ontwaken en op gang komen.

Vindt u overdag een egel, dan heeft het dier acute hulp nodig. Egels zijn nachtdieren en schuwen licht. Neem bij egels in nood contact op met de dichtstbijzijnde egelopvang of bel naar Egelbescherming Nederland op 06- 188 19 576. U kunt de egels helpen door ze het hele jaar door bij te voeren met kattenbrokjes en vers water, vooral geen melk want daar kunnen ze aan sterven.

Tags

bewustwordingEgelbeschermingEgelsFlora en faunaWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top