Skip to content
Fotocredit: Ellen Klaver - Asscheman

UPDATE – Indrukwekkende 4 mei-middag (met video)

5 mei 20222 minute read

De gratis toegankelijke 4 mei middag, die Peter Knijnenburg tezamen met de KBO-Wassenaar organiseerde in theater Warenar is een groot succes gebleken. “Dit is iets, dat jaarlijks herhaald zou moeten worden,” klonk het na afloop uit de mond van zowel burgemeester de Lange als die van wethouder Bloemendaal.

Ook de overige aanwezigen in de goedgevulde theaterzaal van de Warenar waren het er unaniem over eens dat de middag zeer de moeite waard was geweest. Complimenten klonken dan ook van alle kanten. 

Om 14.00 uur werden de bezoekers die middag ontvangen met een kopje koffie in de foyer van het theater. Het Rijswijks strijdkoor opende vervolgens het programma met liederen uit de Mauthausen Cyclus van Theodorakis en sloten hun optreden af met het lied “donna nobis pacem” (geef ons vrede).

Vervolgens betraden Lieke van Amstel en Harry Vogels het podium. Zij werden geïnterviewd door Ellen Klaver over het oorlogsverleden van hun beide opa’s. De ene opa was verzetsstrijder, de andere NSB-er. Een openhartig en indrukwekkend interview over trots en schaamte en over de keuzes van hun ouders en grootouders. Want is het wel terecht, dat wij ons schuldig voelen voor de keuzes die onze grootouders maakten, kunnen wij ons afvragen? Een beladen thema, waar ook in deze tijd nog zo’n 400.000 Nederlanders mee worstelen.

Zo ook acteur van het Nieuw Utrechts Toneel Greg Nottrot. Hij ontdekte, dat zijn geliefde Wassenaarse oma een groot geheim met zich meedroeg. Zij was namelijk verloofd geweest met een Duits musicus, die in de oorlog soldaat was bij de Wehrmacht. In het toneelstuk Graven bracht Nottrot aan de hand van liefdesbrieven van soldaat Heinrich aan zijn oma de menselijke en emotionele kant van deze onmogelijke situatie op een aangrijpende wijze over het voetlicht.

Al met al was het een prachtige middag en een waardige herdenking van hen, die op welke wijze dan ook, leden onder het oorlogsleed van de Tweede Wereldoorlog.

Opdat wij nooit vergeten.

{youtube}/hXKnYlkghiM{/youtube}

4meimiddag2022Cropped 

 

Tags

4 meiGesprekGreg NottrotMiddagRijswijks StrijdkoorWarenarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top