Ga naar hoofdinhoud
Oude tijden herleven binnenkort. Fotocredit: ICMF Wassenaar

Het International Chamber Music Festival is weer terug!

12 mei 20223 minute read

Hieronder een interview met Irina Simon-Renes, artistiek leider van het International Chamber Music Festival, dat na twee jaar corona de zalen weer kan en mag gaan vullen.

irina icmf*Irina, Hoe heb jij als musicus de afgelopen twee jaar beleefd?
Een bijzondere tijd! Eerlijk gezegd heb ik enorm van genoten. Aan het begin werden mijn meeste concerten afgezegd, mooie tournees naar Amerika en Japan werden gecanceld. Mijn bestaansrecht als musicus werd volledig in vraag gesteld. Het leven thuis met mijn gezin, met lange wandelingen en rust nam over van het vele internationale reizen en optreden. Maar na een tijd kwamen er nieuwe projecten bij. Ook extreem interessante, zoals cd opnames met het Stuttgart Kamerorkest of video opnames met het Nationale Ballet. Ik heb geleerd dat ik op het principe kan vertrouwen “als een deur dicht gaat, gaat een andere open”. Een positieve tijd dus!

*Hoe hebben jullie het ICMF vormgegeven in deze periode, was er überhaupt iets mogelijk?
Het ICMF leeft voor zijn publiek. We willen er zijn voor iedereen, van klein tot groot. U kunt u zich onze grote teleurstelling voorstellen toen wij twee jaar achter elkaar geen publiek mochten ontvangen. Daarom hebben wij zowel in 2020 alsook in 2021 twee digitale edities gehouden. Allebei de video opnames van deze concerten zijn vrij toegankelijk op YouTube en op onze website www.chambermusicfestival-wassenaar.nl te vinden. In 2020 hebben wij de grote componist Ludwig van Beethoven geëerd met o.a. zijn derde symfonie “Eroica” en in 2021 hebben wij een inspirerend project rondom het schilderij “Maannacht” van Jan Sluijters en het werk “Verklärte Nacht” van Arnold Schönberg in samenwerking met Museum Voorlinden mogen organiseren.

*2022, het 13e Festival. Wat is het thema en wat staat er op het programma?
Precies 200 jaar geleden is één van de grootste cultuur persoonlijkheden van de westerse literatuur, de schrijver, componist en illustrator E.T.A. Hoffmann, overleden. Met onze “Tales of Music” willen wij graag aan hem herinneren. U zult zijn sporen in elk programma van het festival terugvinden, van Robert Schumann’s “Fantasiestücke”, of het eerste pianotrio van Johannes Brahms tot het verhaal van de “Notenkraker”. Thomas Beijer, zelf pianist, componist, schrijver en illustrator, bovendien ook nog winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2022, zal prominent aanwezig zijn op ons festival.

Ook verheug ik me zeer op de literaire samenwerking met mijn Roemeense landgenote Mira Feticu, schrijver en columniste van Den Haag Centraal. Wat de musici betreft kunt u weer zowel van jong talent genieten, alsook van internationaal gevestigde musici van het Concertgebouworkest, Symfonieorkest van de Bayerische Rundfunk, Lucerne Festival Orkest en Stuttgart Kamerorkest. Ik kan niet wachten om u op één van onze concerten te mogen verwelkomen!

 

 

Irina Simon – Renes

ICMFthema2022beeldvoorsocialmedia 1

Tags

FestivalICMFMuziekTales of MusicWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top