Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Creatief met plastic: doe mee en win! Knutsel voor een schoner Wassenaars strand

19 mei 20223 minute read

Op vijf plekken langs de Wassenaarse kust kun je sinds 2018 een juttas lenen en deze gevuld met afval inleveren voor wat lekkers. Op woensdag 15 juni wordt dit gevierd met een jut-evenement op het strand. Initiatiefnemer Grondstofjutters roept iedereen op om (plastic) zwerfafval te verzamelen en hiervan een kunstwerk te maken en zo mee te doen aan de winactie. De aanpak is een samenwerking tussen gemeente, strandpaviljoens en strandgangers.

Doe mee

Schuilt in jou een kunstenaar? Wie weet wordt dit beloond met een etentje aan het strand. Ga jutten op het strand en maak van het verzamelde plastic een mooi kunstwerk. Zorg er wel voor dat het kunstwerk niet nat is en op een tafel past.* Ook schrijf je een korte motivatie waarom je het kunstwerk hebt gemaakt en hoe wij er met z’n allen voor kunnen zorgen dat er minder zwerfafval ontstaat. Je kunstwerk lever je van 28 mei tot 8 juni in op het gemeentekantoor. Op 15 juni wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens het jut-event.

Het event

Iedereen is welkom! Om15:00 uur trapt wethouder Hubert Schokker het evenement af bij Strandpaviljoen Luchtig. Ook tijdens het event gaan we jutten. Iedereen krijgt een juttas mee om gezamenlijk zoveel mogelijk afval te rapen. Daarnaast wordt het winnende kunstwerk onthuld en ontvangt de winnaar de dinerbon t.w.v. 50 euro*.

Aanpak

De Grondstofjutters aanpak startte in 2015 in Katwijk. Vanaf dat moment kunnen strandgangers een tas lenen in Wijk aan Zee, Noordwijk, Katwijk, Wassenaar, Scheveningen, het Zuiderstrand, Westland en Hoek van Holland. Bij het strand hangen borden met de tekst “Aan de wandel? Neem een juttas mee!”. Hiermee worden bezoekers geïnformeerd op de mogelijkheid een steentje bij te dragen aan een schoon strand. De speciaal ontworpen juttassen zijn te leen; bij inlevering is een volle juttas bij de paviljoens een kop koffie, ijsje of ander bedankje waard.

Zwerfafval

De paviljoens werken samen met wandelaars aan een plasticvrije zee door eigen stranden schoon te houden. In Wassenaar kun je een tas lenen bij De Badmeester, Strandpaviljoen Sport, Luchtig, Beachclub Bait en Simpel aan Zee. Wethouder Hubert Schokker: “Zwerfafval is een belangrijk onderdeel van mijn portefeuille, omdat vrijwel elke inwoner er mee te maken krijgt. Hoewel de gemeente er alles aan probeert te doen om het zwerfafval terug te dringen, kan de gemeente het echt niet alleen. We zullen dit met z’n allen moeten doen. Daarom vind ik het ook een mooi idee dat de inwoners nu uitgedaagd worden om afval om te zetten tot een kunstwerk. Dit draagt vast en zeker bij aan een verhoogd bewustzijn van de problematiek. Ik ben erg benieuwd om de kunstwerken te bewonderen.”

Voor meer informatie over het event en de actie kijk op www.wassenaar.nl/kunstwerkactie

 

 

Tags

CreatiefGemeenteKunstwerkactieSchoon strandWassenaarZwerfafval
Gerelateerde artikelen
Back To Top