Skip to content

Beleggen voor je kinderen

24 mei 20222 minute read

Wat is nou de beste manier om duizend euro te investeren die je apart hebt gezet voor je kind? Dit is voor veel mensen een moeilijke vraag om te beantwoorden. Wat is het beste? Een spaarrekening of een studiefonds? De beurs of vastgoed?

Het antwoord hangt af van de persoon, maar er zijn enkele richtlijnen die je kunt volgen bij het overwegen van investeringsopties voor je kind. Misschien is beleggen in een specifiek financieel product iets voor uw, maar het kan zijn dat u nog niet bekend bent met dit product. U weet het nooit!

Beleggen is niet alleen voor volwassenen, ook voor kinderen kan het interessant zijn. Toegegeven, wellicht is het niet een wijs idee om kleine kinderen een hand vol geld te geven om te verbrassen op de internationale valutamarkt, maar beleggen voor uw kinderen kan wel een goed idee zijn. Het is wijs om rente te berekenen hiervoor.

Compounding interest
samengestelde rente, ook wel compounding interest genoemd in het Engels kan een enorm effect hebben op uw bezittingen in uw portefeuille. Laten we ter illustratie eens kijken naar twee eenvoudige voorbeelden van de kracht van samenstellingen. En kijk op deze site voor meer informatie over opties.

Eerste voorbeeld samengestelde rente
Stel je een ouder voor die vanaf de geboorte tot de 18e verjaardag van het kind $ 1 per dag investeert in een betaalbaar S&P 500-indexfonds met een gemiddeld jaarlijks rendement van 8,5%. Het kind investeert vanaf dat moment nooit meer een cent op deze rekening tot het met pensioen gaat op 68-jarige leeftijd. Het kind zou 6.574 euro aan inleg hebben ontvangen voordat het 18 wordt. Na 68 jaar te hebben verdiend aan dat jaarlijkse rendement, zou het kind alleen al op deze rekening miljonair worden met een totaal vermogen van 1.068.540 euro.

Tweede voorbeeld samengestelde rente
Stel je nu voor, een andere persoon die nooit een cent heeft gespaard tot zijn 18e verjaardag. Vanaf die dag tot hij op 68-jarige leeftijd met pensioen gaat, investeert deze persoon ook 1 euro per dag en ontvangt hij hetzelfde jaarlijkse rendement van 8,5%.

Deze volwassene zou 18.262 euro hebben bijgedragen aan de rekening voor hun oude dag. In ruil daarvoor zou dit saldo op de pensioenrekening slechts 293.072 euro bedragen.

De persoon in het tweede voorbeeld deed niets anders dan langer wachten om te investeren. Dit illustreert twee dingen: ten eerste, de kracht van samengestelde rente en ten tweede, de efficiëntie van fiscaal voordelige pensioenrekeningen.

Tags

BeleggenToLocalWassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top