Ga naar hoofdinhoud

Openbaar Vervoer; altijd een verkrachter op de loer

25 mei 20224 minute read

Gister werd bekend dat een 19-jarige vrouw 40 minuten lang aangerand is in de trein.Die jonge vrouw had ik 30 jaar geleden kunnen zijn. En niet alleen ik, maar vele andere jonge vrouwen die de afgelopen decennia via OV zich verplaatsten.

Ik reisde vroeger vaak van Den Helder naar Den Haag en vanaf Amsterdam werd ik altijd wel minimaal één keer aangesproken door een “vriendelijke” man. Ik pakte dan al mijn spullen en liep zwijgend weg. Uiteraard werd de meneer dan minder vriendelijk en vertelde mijn rug dat ik een chagrijnig kutwijf was of een arrogante hoer.

Bij controle van de kaartjes werd er ook vaak als service verteld waar je moest overstappen. De controleurs maken het voor zulke mannen erg makkelijk om een vrouw te achtervolgen en te weten waar ongeveer de reis naartoe gaat.

Alle dingen die ik meegemaakt heb of gezien (inclusief onanerende mannen, kotsende mannen, agressieve mannen, opgefokte jonge mannen in groepjes, overval grenswisselkantoor waardoor station compleet afgesloten werd en ik dus opgesloten en zelfs een demonstratie waarbij de tram volledig werd overgenomen door boze mannen die vervolgens de ramen ingooiden bij een ambassade, zorgen er voor dat ik altijd alert ben.

Een voorbeeld:
Samen met mijn moeder en tante, die op visite waren bij mij in Den Haag, gevolgd door een vieze man. Hij volgde ons door alle winkels en toen wij bij de V&D gingen lunchen ging hij vlakbij ons zitten en masturberen. Hij volgde ons vanuit de tram waar wij al te maken hadden gehad met een agressieve man die urineerde en na uit de tram te stappen een baksteen tegen de tram aangooide.

Nog een voorbeeld:
Een jaar of 30 geleden stapte ik in de bus in Rijswijk. En achterin zat een travestiet. En voor hem zaten een aantal opgeschoten huftertjes in opleiding tot etterbakken die rottigheid uitstraalde. De travestiet zag er tamelijk bezorgd uit en ik liep op hem af. Ik zei deed net alsof ik hem kende. En ging stom zitten babbelen. Hoe fijn het was om toch nog samen de bus te hebben, dat de sollicitatie goed ging enz. Ik bleef aan het woord en de man knikte. De sneuneusjes durfden niet hun intimidatie voort te zetten en verlieten de bus. De man en ik bleven stil naast elkaar zitten en ik de volgende halte was waar ik eruit moest en wenste hem een fijne avond en vertrok.
Door mijn vele ervaringen als vrouw in het OV, weet ik wat een onveiligheidsgevoel met je doet en dat wens je niemand toe, dus handel je ernaar. Je bent altijd bang dat iemand je volgt wanneer je in de buurt bent van jouw plaats van bestemming. Wanneer ik ’s avonds alleen vanaf een halte naar plaats van bestemming loop, heb ik altijd iemand aan de lijn en loop niet een directe route, maar een straatje extra. Voor de zekerheid mocht iemand mij volgen. Ik heb in mijn tas ook wat spulletjes als verdedigingsmechanisme.

Wat aangeraden wordt is dat iedereen het whatapp nummer van de NS moet opslaan voor het geval je alarm moet slaan in dit soort gevallen. Het nummer is 06-13181318.
Wat hier gebeurt lijkt op zich een hulp voor wanneer je alleen reist, maar het is afschuiven van verantwoordelijkheid.

De NS hoort te zorgen voor veilig vervoer en daar hoort ook controle bij en meerijden van personeel die controleert. Hetzelfde geldt voor metro’s en bussen.
In heel het land is er sprake van onveilige situaties voor reizigers. Ook wanneer het gaat om asielzoekers uit veilige landen vanuit Ter Apel.

De oplossing ligt in meer zichtbaar personeel op het OV, niet de verantwoordelijkheid bij kwetsbaren neerleggen. Wanneer het eerste gedaan is, kan het tweede een hulp zijn. Andersom werkt het in ieder geval niet. Voor mensen die tegenwoordig zulke ervaringen (of erger) meemaken zoals de jonge vrouw: het is nooit jouw schuld! Je kan er niets aan doen. Jij hebt geen controle over de ellendige dingen die anderen doen.

Als laatste aanvulling:
Wanneer je verliefde oproepjes op Social Media leest van mannen die een leuke vrouw in het OV zijn tegen gekomen en verder contact willen; je kunt het delen, maar ga niemand erin taggen (taggen is iemand erbij vermelden, zowel de volledige naam als de naam die gebruikt wordt op social media). Ook dit kan gevaarlijk zijn.

Heb je ook zulke ervaringen of andere ervaringen waarin jij je onveilig voelde en wil je deze delen met DITdus!? mail dan naar ditduswassenaar@gmail.com. Wij behandelen alle contacten vertrouwelijk.

Brenda Hagen
DITdus!

Tags

DITdus!IngezondenOngewenst gedragOpenbaar vervoer
Gerelateerde artikelen
Back To Top