Skip to content
Fotocredit: Ellen Klaver - Asscheman

Internationaal bekende kunstenaar Antony Gormley neemt Voorlinden over (met video)

29 mei 20222 minute read

Deze zomer neemt Antony Gormley het museum en het landgoed Voorlinden over. Niet letterlijk, maar figuurlijk. Met zijn tentoonstelling ‘GROUND’, die speciaal voor Voorlinden is gemaakt, toont Gormley een overzicht vanaf zijn vroegste werken (Open door 1975) tot en met zijn meest recente werken (Clearing 2022).

Gormley staat bekend om zijn werken in de openbare ruimte. Zo staat bijvoorbeeld de hurkende figuur ‘exposure’ bij Lelystad. Hij heeft zijn eigen filosofische manier van tegen de wereld en de kunst aan te kijken. Hij bouwt voort op de kunstgeschiedenis en neemt het menselijk lichaam daarbij als uitgangspunt.

Fundamentele vragen als de relatie tussen mens en natuur en mens en kosmos komen hierbij aan de orde. Directeur van Voorlinden Suzanne Swarts opende de tentoonstelling en benadrukte de nauwe band, die Gormley en Voorlinden met elkaar hebben. “Voor Gormley zijn sculptuur en het menselijk lichaam het startpunt van een kosmologisch onderzoek, dat ons allemaal aangaat en aanzet tot zelfreflectie”, aldus Swarts.

“U bent het onderwerp van de tentoonstelling”, vertelt Gormley zijn toehoorders . “Wij moeten opnieuw leren wat onze plaats is in de biosfeer van onze wereld. In de 21e eeuw moeten wij terugbetalen voor de vrijheden, die wij ons hebben toegeëigend. We moet ons daarvan bewust worden en het doel van deze kunst is om die bewustwording te stimuleren.”

Zowel in het museum als daarbuiten staan deze zomer de sculpturen van Gormley opgesteld. Binnen staat naast vele andere sculpturen de ‘Amazonian Field’ waarin 24.000 terracottabeeldjes de bezoekers aanstaren met vragen over hun bestaan en hun relatie tot de wereld. Over het landgoed verspreid staan zestig massief ijzeren beelden opgesteld. Deze figuren spelen met de natuurlijke elementen van het landgoed en lopen helemaal door tot in het duingebied.

De opstelling van deze tentoonstelling heeft dan ook vele weken in beslag genomen en is zeer de moeite waard om te gaan bezoeken. De tentoonstelling is tot en met 25 september 2022 te bewonderen. Zie ook: www.voorlinden.nl

{youtube}/bltTfDlDn60{/youtube}

 

 

 

Tags

Antony GormleyGROUNDMuseum VoorlindenReviewTentoonstellingVideoWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top