Skip to content
Fotocredit: Pixabay/Pexels

Verenigd Koninkrijk en Ierland bevestigd als gastheren voor Euro 2028

30 mei 20223 minute read

De beslissing wie gastheer wordt voor een Europees Kampioenschap verloopt normaal gezien niet zonder slag of stoot. Ze is al even controversieel en dramatisch als het tornooi zelf. Maar wanneer het gaat over Euro 2028 lijkt het alsof de UEFA het traditionele proces van opbieden aan de kant mag schuiven en het tornooi simpelweg kan toewijzen aan de enige kandidaten: het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Euro 2028 is is vele opzichten anders dan de voorgaande edities. Zo zullen waarschijnlijk 32 ploegen het tegen elkaar opnemen in plaats van 24. In welke stadions deze wedstrijden plaatsvinden, ligt nog niet vast maar de beide landen hebben genoeg infrastructuur.

Britten en Ieren enige kandidaten

Het staat vast dat het Verenigd Koninkrijk en Ierland samen uitgeroepen zullen worden tot Euro 2028 organisator. Veel concurrentie hadden ze niet. De landen waren de enige die zich kandidaat hadden gesteld. Italië heeft nog overwogen om zich ook kandidaat te stellen maar besloot zich dan toch te richten op Euro 2032. Binnen twee jaar, in 2024, is Duitsland aangewezen als gastland. Het is geleden sinds 1996 dat het EK nog plaatsvindt in het Verenigd Koninkrijk.

Euro 2028 in een nieuw jasje

Euro 2028 wordt de eerste editie waarin mogelijk 32 ploegen aantreden. Sinds 2016 is het aantal ploegen dat mag deelnemen alleen maar uitgebreid. Eerst vochten 16 landen het uit op het veld, in 2016 werd dat aantal opgetrokken tot 24 en in 2028 dus tot 32. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben samen genoeg infrastructuur om een WK te organiseren (met 48 landen). Een groter EK moet dus zeker lukken. De twee landen waren trouwens geïnteresseerd om het WK in 2030 te organiseren maar de hoge kostprijs en de concurrentie van veel andere landen deed hen uiteindelijk afhaken.

Start van de kwalificaties

De kwalificatierondes voor Euro 2028 starten naar alle waarschijnlijkheid na het WK 2026. De kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker starten later dit jaar terwijl die voor Euro 2024 volgend seizoen beginnen. Vijftig landen zullen strijden voor een plaats in het tornooi. Wetende dat er 55 UEFA landen in totaal zijn, betekent dit dat voor de kwalificatierondes waarschijnlijk tien groepen met elk vijf landen of vijf groepen met elk tien landen zullen gevormd worden. Traditioneel zijn het gastland of gastlanden verzekerd van een plaats op het tornooi maar het is niet zeker of de UEFA deze traditie zal blijven volgen. Hier zou het immers gaan om vijf landen: Engeland, Ierland, Noord-Ierland, Schotland en Wales. Dat betekent dat er nog maar 27 plaatsen overblijven voor de andere landen om zich te kunnen kwalificeren.

UEFA behoudt vertrouwen in Groot-Brittanië na woelige Euro 2020 finale

Dat de UEFA opnieuw het vertrouwen geeft aan het Verenigd Koninkrijk als organisator is niet zo vanzelfsprekend. De finale van Euro 2020 in het Wembley-stadion eindigde in mineur. Stewards lieten supporters zonder ticket binnen, het publiek hieldt zich niet aan de coronavoorschriften en de avond draaide uit in hevige rellen. Als straf moest Engeland twee wedstrijden zonder publiek spelen en een boete van 100.000 euro betalen.

Tags

Euro 2028Voetbal
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top