Ga naar hoofdinhoud

Links of rechts en rationeel/pragmatisch of ideologisch

4 juni 20224 minute read

De politiek is landelijk gegijzeld door links/rechts denken, of conservatief/progressief. Dat zijn achterhaalde begrippenparen. Wat is nou links en progressief en wat is nou rechts? Vroeger was dat heel duidelijk. Links en progressief was vooruitstrevend en rechts/conservatief was behoudend. In de huidige tijd is deze dichotomie niet meer houdbaar. Tot mijn ergernis worden denkbeelden van D66, GL en PvdA tegenwoordig als links gezien.

Mijn grootste ergernis is daarbij dat deze partijen vroeger niets met religie hadden en religie opzij wilden zetten. Nu omarmen ze de meest achterlijke en primitieve religie. Ze accepteren alle walgelijke denkbeelden die in die religie een rol spelen. Ze accepteren kennelijk dat in die religie vrouwen worden gezien als minderwaardig en onderworpen en ze vinden dat iedereen die afwijkt van hun denkbeelden mag worden gestraft in de meest ernstige vormen die je maar kunt bedenken.

Van ex-communicatie tot uitsluiting, verminking, verbranding en onthoofding. Het mag allemaal in die religie.

Dit is punt 1 waarom ze zich niet meer links mogen noemen.

Punt 2 is rationaliteit. Links was vroeger rationeel en nuchter. Rationele argumenten doen er toe. Helaas is dat bij de huidige zogenaamd linkse partijen niet meer te herkennen. Het is vooral emogeleuter dat ze uitsproeien. Ze zijn niet rationeel bezig, maar bepalen hun standpunten en keuzes in extreme mate op basis van ideologie en (valse) emotie.

Laten we dit even uitwerken.

Wat naar mijn mening een meer realistische houding zou zijn is een adaptieve. Stel je in op wat er op je afkomt. Wees pragmatisch en realistisch en pas je aan. Ga ook uit van de beperkte positie die Nederland geografisch en politiek op het wereldtoneel speelt. We zijn een klein landje en wat wij hier doen (op milieugebied bijvoorbeeld) heeft wereldwijd 0,0000007% invloed. Maar vergeet niet je normen en waarden te beheersen en uit te dragen . Rutte doet dat in principe maar is een slaaf van quasi linkse partijen en het echte rechts heeft verketterd.

Wat heb ik nou tegen links?

Nou links is tegenwoordig niet meer de beweging die voor emancipatie van iedereen is en vooral van onderliggende partijen, maar meer van waanzinnig stalinistisch ideologisch denken, Zo is diversiteit en woke-denken een speerpunt van links. Ook suggereren ze dat we het klimaat kunnen beteugelen en de temperatuurstijging in ons kleine landje kunnen beheersen en veranderen. Dat is op zijn minst volksverlakkerij. Verder zijn ze tegenwoordig vooral van “heel veel regeltjes maken”. Regels is hun belangrijkste instrumentarium,. Voor elk probleem of item verzinnen ze wel een regel. Regels die meestal niet te handhaven zijn en Kafka-achtige ontwikkelingen bevorderen . Ook verlammend werken. Ook vinden ze dat we massaal mensen uit o.m. Afrika kunnen toelaten en dat dat moet of dat dat een verrijking is. Dat dat veelal onderontwikkelde mensen zijn is geen item.

Dus het hedendaags links is:

-Veel regels om te beheersen en te sturen

-Andersdenkenden demoniseren als fascist, racist of populist

-Niet rationeel reageren op de klimaatverandering maar emotioneel en hyperig en zelfs volksverlakken met niet realistische pretenties. .

 -Streven naar diversiteit die door een hele grote meerderheid niet wordt gewenst en gesteund

-Doorgeslagen politiek correct denken zich vertalend in Woke uitspraken en gedachtenpolitie.

-Zich verheven voelen boven anderen

Deze opsomming leidt bijna tot een conclusie dat dit een opsomming is van fascisme.

Wat is nou rationeel in allerlei aandachtspunten

1. Inzake klimaat. Aanpassen ipv het voortouw willen nemen

2. Diversiteit: Rekening houden met het absorptievermogen van de samenleving en de gevoelens van gewone mensen

3. Diversiteit in de natuur. Accepteren dat de natuur en de wereld verandert. Dit kleine landje heeft niet genoeg speelruimte om alles maximaal natuurlijk te houden, Accepteer dat een marmot in Limburg verdwijnt en ga verder. Dit heeft gevolgen voor het stikstofbeleid.

4. Immigratie: Dit land is vol. En als er dan toch mensen moeten worden opgevangen die nergens heen kunnen, dat mensen die dicht bij onze Westerse cultuur staan. (Oekraïners boven woestijnbewoners)

5. Vrijheid van meningsuiting, discriminatie, recht op binding/vereniging: Ik wil mijn mening kunnen uiten en naar mijn overtuiging kunnen leven,. Ik moet willen en kunnen kiezen met wie ik omga en accepteer en niet gedwongen worden om met Jehova’s of hanekammensen of getatoeëerden,of Islamieten om te gaan.

6. Accepteer dat mensen groepswezens zijn en zich prettig voelen bij gelijkgestemden.

7. Accepteer ook dat mensen die te ver van de basiswaarden af staan niet deel kunnen nemen,

Wat is nou irrationeel?

1. Denken dat iedereen met iedereen ongeacht hun achtergrond kan samenleven

2. Denken dat wij in Nederland een beslissend en sturende en belangrijke rol spelen in klimaatverandering

3. Denken dat culturele achtergrond niet belangrijk is qua ontwikkeling en houding tov de wereld.

 

 Wim Brinkerink, Socioloog en beroepsmatig stedelijk vernieuwer en stadontwikkelaar.

Tags

IngezondenLinksRechtsWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top