Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: redactie Wassenaarders.nl

Onveilige verkeerssituaties in Wassenaar – Deel 1: Stadhoudersplein (met video) 

7 juni 20222 minute read

Voor de verkeersproblematiek in Wassenaar is de laatste tijd veel aandacht. Maar dan gaat het meestal over de grote drukte op de doorgaande wegen als de Storm, de van Zuylen, de Lange Kerkdam, de Jagerslaan en het Rozenplein. Het grote aantal rotondes heeft Wassenaar, met name voor fietsers, niet veiliger gemaakt. Onlangs is dat uit een groot landelijk onderzoek naar de veiligheid van rotondes gebleken. Daarnaast bleek, dat rotondes de doorstroom van het verkeer op drukke momenten stagneren.

Maar los van de problematiek rondom de verkeersdrukte, zorgen Wassenaarse weggebruikers zelf ook vaak voor onveilige situaties in ons dorp. En dat op plaatsen waar dat niet nodig hoeft te zijn. Zij houden zich gewoon niet aan de verkeersregels, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Zo ook op het Stadhoudersplein.

Komende vanaf de Wiegmanweg, dient een automobilist, die wil parkeren in de parkeerhavens tegenover AH, eerst om de rotonde te rijden om vervolgens rechtsaf te slaan naar de parkeerhavens. Echter, wat gebeurt er in de praktijk? Automobilisten, die een vrijgekomen plaatsje ontdekken, slaan om de haverklap meteen linksaf over de doorgetrokken streep. Dit met alle gevaren van dien voor de tegenliggers en de fietsers. Onlangs maakten wij hiervan een kort filmverslag (zie onder).

Het probleem wordt op dit moment van de gemeente naar de politie geschoven en van de politie naar de gemeente. En er gebeurt niets om de situatie te verbeteren. Het lijkt toch een afdoende oplossing om de vluchtheuvel iets langer te maken, of een paar paaltjes te plaatsen, die het afslaan onmogelijk maken. Een goedkope ingreep, waarmee de gemeente op eenvoudige wijze de verkeersveiligheid binnen ons dorp kan vergroten.

Wat ons daarnaast bij het maken van de opnames opviel, was het aantal bezoekers aan de Gall en Gall winkel, dat het niet zo nauw nam met de parkeerregels. Zo werd de invalidenparkeerplaats of de stoep zeer geregeld gebruikt om dozen met alcoholische dranken te kunnen inladen. Misschien niet zozeer gevaarlijk, maar zeker niet zoals het hoort.

{youtube}/2vnUQqmQ3TM?list=PLrqTlyRKsReDLsZJXg3lEe-GI8cIucgS0{/youtube} 

Tags

Onveilige verkeerssituatiesStadhouderspleinVideoWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top