Ga naar hoofdinhoud
De burgemeester krijgt uitleg over de nieuwste technieken die worden toegepast in hennepkwekerijen. “We moeten wel bijblijven!” Fotocredit: René de Wit.

Roadshow Ondermijning – Wat is ondermijning en hoe herken je het?

9 juni 20222 minute read

“Ondermijning is het raakpunt tussen de onder- en de bovenwereld”, vertelt Niels Balk. Hij is sinds begin dit jaar regisseur ondermijning bij de gemeente Wassenaar en heeft mede een ‘Roadshow Ondermijning’ georganiseerd. Gisteren werd aan verschillende raadsleden, wethouders en gemeenteambtenaren uitgelegd wat ondermijning is en hoe je het kan herkennen.

De gemeente Wassenaar heeft voor haar medewerkers deze Roadshow georganiseerd, met onder andere een kijkje in een hennepkwekerij en een drugslaboratorium, en uitleg over uitbuiting en mensenhandel. “De signalen kenbaar maken aan gemeenteambtenaren is heel belangrijk, want hier kan het signaleren van ondermijning een grote rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan het inschrijven van meerdere personen op één adres”, vertelt burgemeester Leendert de Lange.

Criminelen hebben, naast ruimte om hun werk te doen, ook andere spullen nodig. En daar komt de maatschappij bij kijken, zo is de boodschap deze dag. Want soms faciliteren inwoners van Wassenaar, onbewust, criminelen. “Het gaat om dat onderbuikgevoel, dat je gewoon voelt dat er iets niet pluis is. Wat we helaas veel zien in Wassenaar, zijn jongeren die denken snel een zakcentje te verdienen door hun bankrekeninggegevens ‘uit te lenen’. Criminelen gebruiken dan hun identiteit om strafbare feiten te plegen. En dat is ondermijning. Wees dus alert en meld het bij de politie. Desnoods anoniem via ‘Meld Misdaad Anoniem’ (0800-7000)”.

 

 

Tags

bewustwordingGemeenteOndermijningRoadshow OndermijningWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top