Skip to content
Jeanne van Barneveld en Peter Knijnenburg bij het G. van Barneveldpark. Fotocredit: Ellen Klaver - Asscheman

78 jaar na zijn dood eert gemeente verzetsstrijder Van Barneveld met eigen park (met video)

17 juni 20222 minute read

78 jaar na zijn dood eert de gemeente Wassenaar alsnog de verzetsstrijder Geesbert van Barneveld door een park naar hem te vernoemen. Geesbert van Barneveld (1908-1944) was in de oorlog gemeenteontvanger. Hij zat in het verzet, hielp Joodse onderduikers en zorgde voor vervalste bonnen en papieren en persoonsbewijzen. De toenmalige Wassenaarse NSB-burgemeester De Blocq van Scheltinga ontdekte dat en maande hem daarmee te stoppen.

PHOTO 2022 06 17 08 38 47vanbarneveldstraatVan Barneveld negeerde dat bevel, werd verraden en vervolgens opgepakt om naar een concentratiekamp te worden gestuurd. Daar overleed hij in 1944 aan uitputting en ziekte, slechts 36 jaar oud. De Blocq van Scheltinga ontsloeg van Barneveld oneervol, waardoor de weduwe van van Barneveld geen uitkering ontving en zij met 3 jonge kinderen berooid achterbleef.

Na de oorlog werd van Barneveld postuum in ere hersteld en beloofde de gemeenteraad destijds een straat naar deze verzetsman te zullen vernoemen. Dat gebeurde echter nooit.

Jongste zoon Guus van Barneveld maakte zich er hard voor, dat dit alsnog zou gebeuren en er verschenen verschillende artikelen hierover in de plaatselijke en landelijke media. Hij legde bovendien zijn levensverhaal vast in het boek ‘altijd oorlog’.

Peter Knijnenburg dook vervolgen op verzoek van Guus in de archieven over de kwestie en presenteerde vorig jaar een lijvig boekwerk aan burgemeester de Lange. Deze stelde de gemeenteraad voor alsnog een vernoeming te laten plaatsvinden.

Gisteren, donderdag 16 juni, werd onder grote belangstelling het park aan de Hofcampweg het G. van Barneveldpark gedoopt. Helaas kon zoon Guus dit niet meer mee maken. Hij overleed in 2021 aan de gevolgen van Covid. Burgemeester de Lange onthulde daarom samen met Peter Knijnenburg en Jeanne van Barneveld, de weduwe van Guus, het naambord op de hoek van de Hofcampweg en de Johan de Wittstraat.

Bij het bord is een QR code aangebracht, waarmee belangstellenden via hun telefoon het heldhaftige en tegelijkertijd trieste verhaal van verzetsstrijder Geesbert van Barneveld kunnen beluisteren. 

 

{youtube}/MlSRGM-17JM{/youtube}

Tags

Geesbert van BarneveldParkVerzetsheldVerzetsstrijderWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top