Skip to content
Fotocredit: Jelle Ritzerveld. Rechts op de foto: Aanvoerder Noah Ritzerveld wordt geflankeerd door Ian Creyf, George en Pepper Ren. Adam Lakbiach is deze ronde vrij.

Kievietschakers zevende van Nederland

22 juni 20222 minute read

Via de HSB-voorronde in Den Haag had de Kievietschool zich met een tweede plek geplaatst voor het Nederlands kampioenschap. Dat werd op twee zaterdagen door de KNSB samen met schaakclub De Messemaker georganiseerd in Gouda.

Traditioneel doen er inclusief de voorronden zo’n 3000 basisscholen mee, maar wegens de slepende coronapandemie werd dat nu niet gehaald. Wel traden er 38 scholen aan in de finale. Na de eerste speeldag stond de Kievietschool met drie overwinningen (twee keer zelfs met 4 – 0), twee nederlagen en een 2 – 2 gelijkspel op een prima negende plaats. Schoolkampioen Noah Ritzerveld had al zijn partijen gewonnen. Hij had net het individuele Nederlandse kampioenschap t/m 12 jaar in Rijswijk achter de rug, waar hij met 6 uit 9 als zesde eindigde en tot de laatste ronde zicht had op de tweede plaats en deelname aan het EK in Turkije. Ook de andere spelers: zevendegroepers Adam Lakbiach, Ian Creyf en Pepper Ren en vierdegroeper George Ren scoorden er vrolijk op los.

Tot verbazing van vriend en vijand speelde in de Montessori Bilthoven ene Paco de Vos van Steenwijk, wiens vader Coenraad in 1987 (35 jaar geleden!) schaakkampioen van de Kievietschool was.

Op de tweede speeldag slaagde het Kievietschoolteam er met drie overwinningen en twee nederlagen in om nog twee plaatsen progressie te boeken. Kampioen werd de Scharn uit Maastricht met 19 matchpunten. Ze bleven ongeslagen en speelden driemaal gelijk. De Kievietschool haalde 13 matchpunten uit 11 ronden. Ook op de tweede dag won Noah al zijn partijen. Met 11 uit 11 (inclusief de HSB-wedstrijden zelfs 25 uit 25) behaalde hij een perfecte 100% score. Overige scores: George 5 punten, Adam 4, Ian 3,5 en Pepper 3.

HSB-kampioen Essesteijn uit Voorburg kwam niet verder dan de 26-ste plek met 10 matchpunten. Schaakclub de Messemaker (met 175 jaar de oudste schaakclub van Nederland) deelde bij de prijsuitreiking (Goudse) kaas en stroopwafels uit, waar Gouda, dat met 750 jaar ook een jubileum vierde, bekend om staat.

Tags

KievietschoolNederlands KampioenschapSchakenSchoolschakenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top