Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Ellen Klaver - Asscheman

Wassenaar eert haar jonge en oude veteranen

23 juni 20222 minute read

Gisteren, woensdag 22 juni, organiseerde de gemeente Wassenaar wederom een veteranenmiddag voor haar veteranen. Wassenaar telt meer dan 100 veteranen. En dat zijn zeker niet allemaal ouderen. Ook jonge militairen, die uitgezonden zijn geweest naar oorlogsgebieden mogen zich veteraan noemen. In de laatste decennia zijn er Nederlandse militairen uitgezonden geweest naar onder meer Afghanistan, Joegoslavië en Libanon. Oudere veteranen hebben hun militaire acties veelal in Nederlands Indië en Nieuw Guinea verricht. 

Na de coronatijd bleek het gebruikelijke aantal dat de middag bezocht iets lager te liggen dan in de jaren ervoor. Was het door de angst op besmetting, of waren de jongere veteranen op missie? Wie zal het zeggen. De gezelligheid was er echter niet minder om. De middag was dan ook weer tot in de puntjes geregeld.

Na de gebruikelijke groepsfoto opende burgemeester De Lange de middag. Hij benadrukte het belang van het eren van onze veteranen. Zij vochten immers met gevaar voor eigen leven voor de vrijheid van anderen. En met de oorlog in de Oekraïne zo dichtbij zien we hoe belangrijk die vrijheid is. Vervolgens gaf oud-militair Ronald van Leeuwen een lezing over zijn boek ‘Overleven in Kosovo’. Een aangrijpend en waargebeurd verhaal over oorlog en romantiek.

Tot slot was er een borrel met een hapje en een drankje. Volgend jaar zal weer de bekende ‘blauwe hap’ worden geserveerd, beloofde de burgemeester. Zaterdag 25 juni a.s. wordt de landelijke Veteranendag gehouden in Den Haag. Daar zullen alle Nederlandse veteranen worden geëerd en zal koning Willem-Alexander het Veteranendefilé afnemen.

Leuk om te weten is dat onze inmiddels overleden oud-plaatsgenoot Lt-Generaal b.d. Ted Meines samen met Prins Bernhard de initiatiefnemer is geweest van deze Veteranendag. Deze vond in eerste instantie plaats in Wageningen. Tot op hoge leeftijd stond generaal Meines als “vader der veteranen’’ dan ook naast de Koning bij het defilé op de Kneuterdijk.

 

 

 

Tags

JongOudVeteranenVeteranenmiddagVrijheidWassenaar
Back To Top