Skip to content
(mede) auteurs met burgemeester De Lange: gemeente Wassenaar

Feestelijke overhandiging van ‘Het verhaal van Wassenaar’

28 juni 20222 minute read

Op donderdag 23 juni presenteerde Burgemeester Leendert de Lange het eerste gedrukte exemplaar van ‘Het verhaal van Wassenaar’. Tijdens dit feestelijke moment werden alle betrokkenen bedankt voor hun inzet en aanvullingen op deze nieuwe editie van het Verhaal van Wassenaar.

Een bijzondere gebeurtenis
Voor Burgemeester De Lange was de bijeenkomst afgelopen donderdag persoonlijk ook een bijzondere gebeurtenis. “In 2014 was ik als wethouder cultureel erfgoed de opdrachtgever voor de eerste editie van Het Verhaal van Wassenaar en nu acht jaar later mag ik als burgemeester het vervolg hierop uitreiken. Hiermee geven we uitvoering aan de Erfgoedvisie. Ik ben enorm trots op het resultaat, want maar weinig gemeenten kunnen zo’n rijk en gevarieerd verhaal vertellen.” Het Verhaal is het resultaat van jarenlang onderzoek. Verschillende inwoners van Wassenaar hebben daarbij input geleverd, waar dankbaar gebruik van is gemaakt. Reden genoeg om deze ambassadeurs van het erfgoed in het zonnetje te zetten.

De inhoud
De presentatie van het boek is een mooi moment om stil te staan bij het unieke Verhaal van Wassenaar. Het is een aanrader voor iedereen die belangstelling heeft voor de geschiedenis van ons dorp. Het beschrijft de boven- en ondergrondse historie van het landschap, de stedenbouw en architectuur. Belangrijke nieuwe aanvullingen gaan onder meer over archeologie, militair erfgoed, gedenktekens, de buitenplaatsen en het cultuurlandschap. Daarnaast komen voor Wassenaar bijzondere personen en gebeurtenissen aan bod.

De meerwaarde van erfgoed
Nieuw is tenslotte de analyse van de kernkwaliteiten- en waarden. Als voorbereiding voor de op te stellen Omgevingsvisie en het Omgevingsplan biedt het Verhaal een waardevolle onderlegger. Het Verhaal toont de kracht van erfgoed voor andere sectoren, zoals het aantrekkelijke vestigingsklimaat, economie, toerisme en recreatie, natuur en dorpsmarketing. Het Verhaal biedt de basis om de unieke kwaliteiten een toekomst te geven: door de kwaliteiten te kennen, kunnen we ze veiligstellen, uitdragen en er zorgvuldig mee omgaan.

Het is een lijvig boekwerk, maar daarmee is het absoluut geen uitputtend verhaal. Het Verhaal van Wassenaar is immers nooit af, want elke dag schrijven we weer geschiedenis. Daarom is het belangrijk de verhalen vast te leggen en door te vertellen. Zo houden we de geschiedenis van Wassenaar levend.

In de boekhandel
Het gedrukte exemplaar van ‘het Verhaal van Wassenaar’ is verkrijgbaar in de boekhandel en is online te bestellen via webwinkels. Ook is het boek online te lezen via www.wassenaar.nl/nieuwe-editie-verhaal-van-wassenaar-de-historie-van-landschap-stedenbouw-en-architectuur-in.

Tags

BoekCultuurlandschapErfgoedGemeenteGeschiedenisHet verhaal van WassenaarLandschapStedenbouwWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top