Skip to content
Fotocredit: PR

HartvoorWassenaar: Het Centrum en de “steentjes”.

8 juli 20223 minute read

Diepe teleurstelling bij de mensen die zich betrokken voelen bij de vernieuwing van het centrum. En zij die zich ingespannen hebben voor het nieuwe centrumplan zijn boos. Wij begrijpen dit. Jaren gewerkt om tot het plan te komen. En dan gaat het niet door.

HartvoorWassenaar was een paar jaar geleden gewoon tegen het voorstel. €3,2mln voor een verbetering van de “beeldkwaliteit”. Het moest er fraaier uit gaan zien. En dat was exclusief de kosten van ambtenaren.

Voordat je het gaat verfraaien moet je nadenken over hoe een dorpscentrum moet zijn. Hoeveel winkels, wat voor winkels, waar parkeren, hoeveel ruimte die winkels innemen. Je moet ook een plan hebben om winkels van buiten het centrum naar het centrum te krijgen. Je moet ook weten waarom Wassenaarders en gasten er willen winkelen, en hoeveel ze willen besteden. Dat moet je weten, daar moet je onderzoek naar doen. Zodat je een levensvatbaar centrum kunt opzetten. Een centrum dat zonder twijfel kleiner zal zijn dan het huidige. Want internet maakt dat heel wat winkels verdwijnen. De Mall of the Netherlands trekt klanten weg. En de drie leegstaande bankpanden helpen ook niet.

Maar om te zeggen: het huidige gebied blijft even groot en we gaan het veel fraaier maken. Want dan komen de klanten vanzelf en gaan de ondernemers vanzelf ineens de lege panden huren: Die gaat niet op. Iedere gemeente, zonder uitzondering, heeft te maken met een vermindering van het aantal winkels. En dat wordt niet beter.

Zoals gezegd, HartvoorWassenaar was vanaf het begin tegen alleen maar nieuwe steentjes voor €3,2 mln. Tijdens de verkiezingen kregen we vaak, heel vaak te horen dat Wassenaarders het een belachelijk plan vonden.
De afgelopen twee weken werd duidelijk dat het plan nog veel duurder zou worden.
Inclusief kosten van de ambtenaren zou het totaal meer dan €5mln worden (€200 per Wassenaarder). Wij vonden dit echt te gortig. Dit kon niet doorgaan. En HartvoorWassenaar heeft gedaan wat het de kiezer heeft beloofd: Dit soort bedragen ga je niet uitgeven daarvoor. Zeker wanneer je geen plan hebt voor het probleem, en dat is grote leegstand.

Hoe verder? We moeten tot een verbetering van het centrum komen. We moeten een plan ontwikkelen dat een levensvatbaar centrum mogelijk maakt. Een kleiner dorpscentrum. Ook een centrum met meer woningen in de bestaande panden. En dat maakt ook nog eens dat het centrum leefbaarder wordt. De hoop dat de huidige 24 winkels die leegstaan allemaal worden gevuld door nieuwe winkels is een illusie. En voor die illusie ga je geen €5mln investeren. Dan geven we liever €6mln uit aan de nieuwbouw van een school. Want het Rijk betaalt die school terug.

Dat plan moet snel komen. Daar spannen we ons voor in. Op een verstandige manier.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Solide. Het klopt

 

Tags

GemeenteraadHart voor WassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top