Skip to content
Fotocredit: familie Krop

Uitvaart van Wassenaarder Marnix Krop trekt veel belangstelling

14 augustus 20222 minute read

Tijdens een drukbezochte uitvaart is gisteren afscheid genomen van diplomaat en schrijver Marnix Krop. Marnix Krop werkte voor het wetenschappelijk bureau van de PvdA, was een begaafd diplomaat én schreef de biografie van Wim Kok. Eind juli overleed hij plotseling in Portugal. Vele landelijke prominente politici woonden de uitvaart in de Dorpskerk bij. Niet alleen prominente PvdA-leden, zoals Dick Benschop Jan Pronk en Herman Tjeenk Willink maar ook vele andere politici, waaronder ex-premier Jan-Peter Balkenende. 

Diplomaat Marnix Krop was ondermeer ambassadeur in Warschau en Berlijn, waar hij zijn diplomatieke carrière afsloot. Krop was afkomstig van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de Partij van de Arbeid. In de partij vertegenwoordigde Krop van meet af aan de realistische vleugel, als voorstander van de Navo, overtuigd aanhanger van de Europese Unie (toen nog EEG) en pleitbezorger voor meer aandacht voor Duitsland. In 1978 schreef hij al in de bundel Burengerucht dat het geen kwaad kon ‘te beseffen dat Europa achter Lobith begint’.

Biografie Wim Kok

Na zijn pensionering begon hij met het schrijven van de biografie van Wim Kok. Tientallen keren sprak hij de oud-premier, met wie hij zich geestverwant voelde. Die verwantschap was niet het gevolg van een gedeelde achtergrond – Koks vader was los-arbeider, die van Krop dominee en wethouder. Wel omdat ze allebei niets hadden met een gepolariseerde PvdA. Geen van beide was radicaal; voorzichtig aan en kleine stappen, in die zin pasten de diplomaat en de politicus goed bij elkaar.

In 2018 kreeg Krop tweemaal met tegenslag te kampen. In de zomer werd prostaatkanker vastgesteld, waarna een chemokuur en operatie volgden. Krop mailde rond: ‘Hopelijk ben ik er met Kerst klaar mee. Daarna komt het vele duimen. Een nieuwe fase in m’n leven.’ De tweede tegenslag was het overlijden van Wim Kok aan een hartkwaal, waarmee Krop niet alleen een gewaardeerde oud-partijleider, maar ook de belangrijkste bron voor zijn biografie kwijtraakte.

Deel 1 van de biografie verscheen in 2019, maar het belangrijkste gedeelte, over Koks wederwaardigheden als minister-president, moest nog geschreven worden. Krop knapte op na zijn eigen ziekte en werkte dapper door aan de biografie. Tot hij op 28 juli, onverwacht, op 73-jarige leeftijd tijdens een vakantie in Portugal aan een hartaanval overleed. Het tweede deel van de biografie van Kok was op anderhalf hoofdstuk na klaar.

Lees hier het hele artikel.

Bron: de Volkskrant

 

Tags

DiplomaatMarnix KropOverlijdenSchrijverWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top