Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Anton Overklift Vaupel Klein. Paul Smulders met zijn Serapio-orgel

Wassenaarder Smulders: Paarden, dansorgels en plannen met de Perzische Tuin

20 augustus 20223 minute read

Afgelopen week haalde de Wassenaarse zakenman Paul Smulders De Telegraaf en het Leidsch Dagblad met een artikel over zijn voorliefde voor dansorgels en zijn plannen met de Perzische Tuin. In het Leidsch Dagblad is tevens aandacht voor zijn dispuut met de gemeente Wassenaar.  Dan gaat het bijvoorbeeld over het opnieuw aanleggen van de Perzische Tuin op het terrein van Stoeterij In ’t Groene Hout aan de Oostdorperweg. Ook het koffiehuisje kwam aan bod. 

Smulders geeft in het artikel in het Leidsch Dagblad aan dat hijVia boottochtjes op de Kaswatering en via de fiets- en wandelpaden in de hierachter gelegen Groene Zone kunnen bezoekers hier komen.’’ grote plannen heeft met het terrein waarop zijn Stoeterij is gevestigd. Hij wil het nu nog verscholen stukje cultureel erfgoed aantrekkelijker maken voor het publiek. Bijvoorbeeld door de Perzische Tuin opnieuw aan te leggen. Dat was een karakteristieke rozentuin met tegelmozaïeken van de wereldberoemde Frans-Armeense Marie Balian.

Tot mei 2018 stond het in de tuin van het instituut voor wetenschappers NIAS in het vlakbij gelegen Rijksdorp, maar moest er wijken voor woningbouw. Smulders liet de tegelmozaïeken voorzichtig slopen en sindsdien ligt het opgeslagen in een loods in de regio. Nog altijd wacht hij op toestemming van de gemeente om de Perzische tuin er te mogen plaatsen, net als de fietsbrug en de theetuin die als kostendrager moet dienen. Hij geeft aan dat hij met de gemeente Wassenaar ‘geen steek verder’ komt. Zijn plan is dat bezoekers van de nieuw te verrijzen Perzische Tuin via boottochtjes op de Kaswatering en via de fiets- en wandelpaden in de hierachter gelegen Groene Zone naar de Stoeterij komen. 

Paard en rijtuig
De Stoeterij In ’t Groene Hout is een bekend begrip in Wassenaar. Regelmatig lopen de drie trekpaarden met rijtuigen vol inzittenden door Wassenaar, zoals onlangs nog met een groep Oekraïense vluchtelingen. Vaste prik zijn de zogeheten Hubertus Herfsttoer in oktober en de Jolly Winter Wonderland Christmas Rides rond Kerst. Na de rit wacht de deelnemers volgens traditie een ontvangst met houtvuur, jagersthee, kruidenwijn en andere lekkernij. Dan zijn daar ook nog de optredens van de Wassenaarse Jachthoorngroep Het Groene Hout. De tien blazers in kleurrijke kledij hebben in de Jachtzaal op de bovenverdieping van de boerderij, hun thuisbasis. 

Koffiehuisje

Het laatste woord is nog niet over gezegd over het intrekken van de overeenkomst m.b.t. de aankoopvan het inmiddels omstreden Koffiehuisje in Wassenaar-Zuid, laat Smulders aan het Leidsch Dagblad weten. Het betreffende artikel meldt dat hij inmiddels een advocaat op de zaak gezet om in elk geval de tienduizenden euro’s schadevergoeding voor adviseurs vergoed te krijgen.

Dansorgels

Smulders beschikt, naast paarden, over een bijzondere verzameling dansorgels. Onlangs heeft hij een a’i-orgel uit Curacao laten overkomen. Het gaat om het laatste orgel van de vorig jaar overleden Serapio Pinedo en onlangs erkend als Nationaal Immaterieel Erfgoed. Vandaag vindt de feestelijke doop plaats. De jongste dochter van Serapio, Migali Pinedo die directeur is van Museo di Ka’i Orgel op Curacao, zal waarschijnlijk daarbij aanwezig zijn. 

In de video hieronder een muziekfragment met een zogeheten DECAP Paleisorgel, in 2017 door Smulders aangekocht. 

{youtube}/_L0eKik3wno{/youtube}

Naschrift redactie: Zodra door ons ontvangen zal een reactie van de gemeente Wassenaar aan dit artikel worden toegevoegd. 

Bron: De Telegraaf/Leidsch Dagblad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

DansorgelsPaul SmuldersPerzische tuinStoeterij in 't Groene Hout
Gerelateerde artikelen
Back To Top