Skip to content
Archieffoto

CBS: Gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Wassenaar 3,8 procent hoger

29 augustus 20222 minute read

Op 1 januari 2022 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 315 duizend euro. Dat is 8,6 procent meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. In de gemeente Noardeast-Fryslân steeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 19,5 procent relatief het sterkst. De gemiddelde WOZ-waarde ging daar naar 233 duizend euro per woning. In Wassenaar ligt het percentage onder het landelijk gemiddelde; 3,8 procent. De gemiddelde WOZ-waarde ligt in Wassenaar op 648.000 euro. In 2021 lag dat gemiddelde op 624.000 euro.  

WOZ-waarde volgt prijsontwikkeling bestaande koopwoningen
De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen voor de WOZ in 2022 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar, dus 1 januari 2021. In onderstaande grafiek is de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen van het voorgaande jaar naast de ontwikkeling van de WOZ-waarde gezet. Hieruit valt op te maken dat deze heel geleidelijk met elkaar meelopen.

Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen leidt tot een hogere WOZ-waarde.

woz waarde van woningen

 

In onze buurgemeenten ligt de stijging een stuk hoger: Den Haag: 9,1 procent, Voorschoten: 9,8 procent, Katwijk: 7,4 procent, Leidschendam-Voorburg: 7,9 procent en Leiden: 8,3 procent.

Samen met de gemeente Bloemendaal (828.000) en Blaricum (734.000) behoort Wassenaar tot de gemeenten met gemiddeld de hoogste WOZ-waarde.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

 

 

Tags

CBSWassenaarWoningen
Gerelateerde artikelen
Back To Top