Skip to content
Fotocredit: Floris Scheplitz

Welk project verdient de Erfgoedparel 2022? Erfgoedhuis Zuid-Holland lanceert nieuwe vrijwilligersprijs

30 augustus 20222 minute read

Op 3 november reiken Erfgoedhuis Zuid-Holland en de provincie Zuid-Holland de eerste Zuid-Hollandse erfgoedvrijwilligersprijs uit: De Erfgoedparel 2022. Welke vrijwilligers en erfgoedgemeenschappen leveren een onmisbare bijdrage aan Zuid-Holland? Erfgoedinstellingen kunnen tot uiterlijk 26 september een project nomineren en maken daarmee kans op een prijs van € 2000.

Wat is De Erfgoedparel?
De Erfgoedparel is een nieuwe tweejaarlijkse prijs die wordt uitgereikt aan erfgoedgemeenschappen en vrijwilligers die zich inzetten voor het benutten, behouden en beleefbaar maken van (immaterieel) cultureel erfgoed. Denk aan vrijwilligers die zich inzetten voor musea, archieven, molens, kastelen, historische verenigingen, monumenten of andere erfgoedinstellingen in Zuid-Holland.

Erfgoedhuis Zuid-Holland vindt het belangrijk dat vrijwilligers de erkenning krijgen die ze verdienen. Met de uitreiking van De Erfgoedparel wil het Erfgoedhuis hier een concrete invulling aan geven. Directeur-bestuurder Marielle Hendriks: “Het Zuid-Hollandse erfgoed kan niet zonder vrijwillige ondersteuning. Ruim 40.000 mensen zetten zich daar in onze provincie dag in dag uit voor in. Het is geweldig om te zien hoe onze erfgoedinstellingen en erfgoedgemeenschappen kunnen rekenen op al deze vrijwilligers. Daarom hoog tijd voor een feestelijke prijs om hen in het zonnetje te zetten!”

Tijdens de Erfgoeddag 2022 op 3 november aanstaande zullen Erfgoedhuis Zuid-Holland en provincie Zuid-Holland de winnaars van de vakjuryprijs én de publieksprijs aanwijzen, zij ontvangen elk de hoofdprijs ter waarde van € 2000.

Nomineren
Erfgoedinstellingen worden opgeroepen een project te nomineren waarbij vrijwilligers een belangrijke rol spelen in de participatie, zeggenschap en samenwerking. Het indienen van een nominatie kan eenvoudig digitaal middels het nominatieformulier. De nominatie moet uiterlijk 26 september 2022 voor 12.00 uur binnen zijn.
Vakjuryprijs en publieksprijs

Uit de ingezonden nominaties worden door een vakjury vijf finalisten gekozen die in aanmerking zullen komen voor de jury- en publieksprijs. Deze finalisten worden op 6 of 7 oktober bezocht door een cameraploeg om een kort filmpje te maken ten behoeve van de stemronde voor de publieksprijs. Als publiek kun je tot 1 november stemmen op jouw favoriet.

De Jury voor De Erfgoedparel bestaat uit de volgende personen:

– Ariëtte Kasbergen, lid Provinciale Staten GroenLinks
– Karin Kievit, senior adviseur BMC Advies cultuur & erfgoed
– Linde Gispen, ambtelijk secretaris (hoofd) Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland
– Hasan Tasdemir, directeur Nationaal Videogame Museum
– Arjan Witte, lid Provinciale Staten CU/SGP

Tags

Erfgoedhuis Zuid-HollandErfgoedparelPrijsVrijwilligersWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top