Ga naar hoofdinhoud

CDA start met fris gemoed, maar is bezorgd over gevolgen coalitieakkoord

2 september 20222 minute read

De zomervakantie is weer voorbij. Hopelijk heeft u genoten van een mooie zomer. Wellicht (deels) doorgebracht in ons prachtige dorp. De CDA Raadsleden Hubert Schokker en Saskia Ettema en commissielid Sabrina Everard staan voor u klaar dit nieuwe politieke seizoen. Vlak voor het zomerreces is een nieuwe coalitie aangetreden van VVD, Hart voor Wassenaar, Lokaal Wassenaar en GroenLinks. Het CDA Wassenaar wacht met belangstelling op het uitvoeringsprogramma, zodat meer bekend wordt over het realiteitsgehalte en de haalbaarheid.

Het CDA Wassenaar maakt zich echter wel zorgen. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen: hoe kan er een evenwichtige demografische verdeling komen in Wassenaar als de coalitie jongeren en ouderen die een woning zoeken volledig in de kou laat staan? Het lijkt wel of deze coalitie doet alsof er geen woningcrisis bestaat. Plannen die al stevig in uitvoering waren, zoals Den Deyl worden teruggedraaid en op de lange baan geschoven. Leerkrachten, zorgmedewerkers en politieagenten kunnen straks niet meer in Wassenaar wonen. Dat is toch onbestaanbaar.

Ook op het gebied van sociaal domein is de ambitie ver te zoeken. Het beleid en budget blijft gelijk zo wordt gesteld. In de praktijk wordt steeds vaker beroep gedaan op de jeugdzorg en in een vergrijsde gemeente als Wassenaar stijgt ook het beroep op de WMO snel. Hoe gaan we dit probleem te lijf? En waar is de extra aandacht voor armoede in deze tijd waarin levensonderhoud steeds duurder wordt?

Het meest wonderbaarlijke aspect van het akkoord blijven de financiën. De nieuwe coalitie wil de OZB verhogen met 20%. Dit gaat om ruim €2 miljoen dat door de inwoners moet worden opgehoest. Er worden echter tot en met 2025 overschotten van ruim 3 à 4 miljoen euro verwacht. Daarnaast gaat de toeristenbelasting ook omhoog. De coalitie kiest er dus voor om in tijden van enorme inflatie geld op te potten en het leven van de Wassenaarders nog duurder te maken. Wellicht is de coalitie bereid om dit op de lange baan te schuiven, omdat er geen enkele noodzaak voor is!

Daarnaast zijn er ook hele concrete problemen die moeten worden opgelost, zoals de fietsveiligheid. In 2020 heeft het CDA Wassenaar al vragen gesteld over de veiligheid voor voetgangers bij de kruising van de Van Zuylen en de Johan de Witstraat. We hopen dat het college hier nu echt wat aan doet. We houden u op de hoogte.

Foto CDA Wassenaar

 

Tags

CDAGemeenteraadIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top