Skip to content
Met behulp van een hoogwerker kon gisteren ook de bovenste etage worden ontruimd. Fotocredit: Jan Louis van den Oever

Krakers vrijwillig vertrokken uit Huize Ivicke; factuur opknapbeurt nog niet betaald

2 september 20222 minute read

De krakers van Huize Ivicke hebben gisteren vrijwillig het pand verlaten. Dat melden diverse media. Burgemeester De Lange heeft hierover de gemeenteraad geïnformeerd. Vanwege het vrijwillige vertrek hoefde de politie niet in actie te komen. 

Toen de gemeente gisteren het pand bezocht, trof het een leeg pand aan en bleken alle toegangen en binnendeuren geblokkeerd. Om vandalisme en onmiddellijke herkraak te voorkomen heeft de gemeente direct anti-kraakmaatregelen genomen nadat de krakers het pand verlieten. Deze maatregelen bestaan onder andere uit (bouw)hekken rondom het pand en camerabewaking. Omdat de eigenaar primair verantwoordelijk is voor de bescherming van het Rijksmonument, zijn er afspraken met de eigenaar gemaakt dat hij deze maatregelen zelf voor de langere termijn voortzet. Het is ook aan de eigenaar om verdere invulling te geven aan het toekomstige gebruik van het pand. De gemeente gaat in samenwerking met Monumentenwacht de staat van het pand in kaart brengen. 

De gemeente kon het pand al op 14 juli ontruimen maar wilde dat pas doen als de politie daarvoor over voldoende capaciteit zou beschikken. Die capaciteit was gisteren, na een periode met veel evenementen waarvoor politieinzet nodig was, beschikbaar maar bleek dus uiteindelijk niet nodig. 

Rekening herstelwerkzaamheden

In oktober vorig jaar heeft de gemeente Wassenaar aangekondigd dat de kosten van de toen door de gemeente in gang gezette herstelwerkzaamheden voor rekening eigenaar komen. De kosten van de uitgevoerde herstelwerkzaamheden zijn nog niet betaald door de eigenaar. Dat betekent dat de invorderingsprocedure door de gemeente wordt voortgezet. Als betaling uitblijft wordt een dwangbevel uitgevaardigd. Voor zover nodig volgen daarna verdere invorderingsmaatregelen. 

Bron: Omroep West/Algemeen Dagblad/gemeente Wassenaar

Tags

HerstelwerkzaamhedenHuize IvickeKrakersVertrekWassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top