Skip to content

Schoon drinkwater in Abuk door Run for Rio

23 september 20223 minute read

In het holst van de nacht stopt er een illegale taxi voor het kleine huisje waar we in slapen. Wij, Ingrid en Leo Bellekom, zijn bij onze dochter Anita in Namasuba, een armenwijk van Kampala in Oeganda. We bezoeken de projecten van Run for Rio. Het is november 2021, iedereen is nog vol van Corona-COVID 19. Hier in Oeganda geldt de avondklok. De taxi is geregeld door vrienden. We rijden in het geheim via donkere zandpaadjes naar het busstation. We worden gefouilleerd, bevraagd en bekeken en mogen uiteindelijk de bus in.

De chauffeur rijdt alsof hij meedoet aan Parijs-Dakar. We passeren met 100 km per uur over zandwegen kleine dorpjes met traditionele hutten. De mensen werken op de velden. We zien kinderen enthousiast zwaaien. Na 12 uur stuiteren op onze zitplaatsen stappen we uit bij de halte Abuk. Hilton staat al klaar met een bodaboda (motorfiets). We stappen samen achterop. Hilton stuurt met ruim 70 km per uur de bodaboda over het zandgrindpad. Natuurlijk hebben we geen helmen op.

We passeren geiten, koeien, kippen en plots steekt een hond het pad over. Ons hart klopt in de keel. Het loopt gelukkig goed af. We komen na 10 km heelhuids aan in een dorpje. Hier woont de familie van Hilton in traditionele hutten. Mama Gracious zorgt voor eten en thee van gekookt water. We mogen slapen in een hut achter de kroeg. We genieten tot diep in de nacht van de muziek, dranklucht en schreeuwende dronken jonge mannen.

Op zondag bezoeken we het dorp Abuk. Na de kerkdienst spreken we vele mensen. Zij vertellen over hun manier van leven. De vrouwen hebben kleurrijke kleding aan en zij leggen ons een tweetal wensen voor. Schoon drinkwater en een school voor hun kinderen. Al jarenlang lopen de vrouwen van Abuk met 20-liter-jerrycans naar de 5 km verderop gelegen waterput. Grote kinderen dragen 10 liter en de kleinsten 5 liter. Omdat de kinderen thuis veel moeten helpen, kunnen zij niet naar school. De dichtstbijzijnde school is overigens 7 km lopen vanaf Abuk.

Als we thuis zijn, vertellen we over onze avonturen. Zoals dat vaker gaat, is er opeens, uit het niets, iemand die een grote gift doet om schoon drinkwater in Abuk te organiseren. Geweldig! Wat zijn de inwoners van Abuk hier blij mee. Er wordt gedanst en gezongen. Op dit moment worden leidingen gelegd van de waterput naar Abuk. Nog heel even geduld, maar het water is onderweg!!

Alle kinderen naar school, dat is wat Run for Rio ook zeer actief ondersteunt. Doe ook mee, stort uw bijdrage op NL57RABO0368010724 of NL21INGB0000193157 t.n.v. Stichting Run for Rio

Tags

DoneeractieOegandaRun for RioSchoon drinkwaterWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top