Ga naar hoofdinhoud

Energienieuws van GroenLinks Wassenaar

5 oktober 20222 minute read

Afgelopen maandag tijdens de commissievergadering Fysieke Leefomgeving werd aan wethouder van Sloten gevraagd wat de gemeente doet voor haar inwoners die de komende tijd moeite hebben om hun energierekening te betalen.  Volgens wethouder van Sloten is het allerbelangrijkste om eerst in te zetten op het reduceren van energiegebruik. Tenslotte is de goedkoopste energie juist energie die je niet gebruikt.

Commissielid Marcel Kleizen heeft afgelopen week een aantal goede en succesvolle voorbeelden in Nederlanden uitgezocht van initiatieven zoals Fixbrigades die bij mensen thuis helpen met het aanbrengen van isolatie. Hele concrete actie waar je direct bij geholpen bent. We hebben wethouder Klaver-Bouman hiervan op de hoogte gebracht en van haar vernomen dat de gemeente hiermee bezig is. Hartstikke goed. Snelle actie is belangrijk in deze gekke energietijden.

De rijksoverheid maakte bekend dat er in aanloop naar het energieprijsplafond komend jaar al in november en december een energiecompensatie is van 190 euro per maand. Deze korting wordt verrekend via de energienota van je leverancier, je hoeft er zelf niets voor te doen.

Ook de huidige regeling van 1300 euro voor huishoudens met een kleinere portemonnee loopt nog via de gemeente. Aanvragen kan nog tot 30 november en zie voor meer informatie https://www.wassenaar.nl/extra-energietoeslag-voor-huishoudens-met-een-lager-inkomen

Een verbluffend goedkope doe-het-zelf-tip om energie te besparen is raamfolie plaatsen op enkel glas. Recentelijk heeft TNO hier onderzoek naar gedaan. Woningen met enkel glas kunnen daardoor 35% meer warmte in huis vasthouden. Voor meer informatie, inclusief doe-het-zelf filmpjes om deze raamfolie te plaatsen, zie website https://www.tno.nl/nl/newsroom/insights/2022/06/brains4neighbourhoods-isolatie-doe/

Een ander mooi initiatief is heatandeat. Horecaplekken in Wassenaar kunnen zich aanmelden voor Wassenaarders die het de komende tijd thuis wat minder warm hebben. Wassenaarders kunnen dan hier terecht voor een kop koffie of warme soep. Daarnaast kunnen bezoekers ook doneren zodat een ander een warme kop koffie of soep kan nuttigen. Welk horecaplek of restaurant in Wassenaar meldt zich ook aan? Doe mee op heatandeat.nl

Tags

GemeenteraadGroenLinks WassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top