Skip to content
Fotocredit: Ellen Klaver - Asscheman

‘Stilte op sokken’: Een ware zintuigelijke ervaring in Voorlinden (met video)

9 oktober 20223 minute read

Kunst beleven via de zintuigen in nauw verband met de natuur. Dat is waar de overzichtstentoonstelling van de Italiaanse arte-povera kunstenaar Giuseppe Penone (1947) in Voorlinden over gaat. De balans tussen mens en natuur vormt de innerlijke drijfveer van de kunstenaar. “Wij staan als mens niet boven de natuur”, aldus de kunstenaar. “Als je de mens als onderdeel van de natuur ziet, dan moet je de zorgen voor de natuur en voor onszelf gelijk aan elkaar stellen.” En in het kader van de milieu problematiek is dat een omslag, die wij als mensen zullen moeten maken.

Via zijn lichaam, zijn ademhaling en zijn vingerafdruk komt de kunstenaar in contact met de natuur. Alles in de natuur is belangrijk en iedere nerf heeft zijn functie.
In de diverse zalen van Voorlinden spreekt de natuur vanuit de kunstwerken als het ware de bezoeker toe. Bomen in verschillende opstellingen en wanden, die volledig bedekt zijn met geurende bladeren, waardoor men zijn in en uitademing bewust beleeft. Een uitgeholde boom aan de binnenkant bekleed met bladgoud wijst in een volgende zaal naar een grote wandtekening van de jaarringen van een boom met daarin de vingerafdruk van de kunstenaar. Iedere vingerafdruk is uniek, net als de jaarringen in een boomstam. 

Een werkelijk zintuigelijke ervaring doet de bezoeker op bij de ‘Scultura di linfa’. De geur van het leer op de muren, die er uit zien als boomschors en het voelen van reliëf in de marmeren vloer geven een gevoel van een fysieke aanwezigheid in het bos. 

Wie zijn schoenen uitdoet, voelt op de marmeren vloer de tekeningen, die Penone maakt van het menselijk brein. Om iedere bezoeker de kans te geven om dit te ervaren, is Voorlinden in de weekends een uur eerder open. Zo kan men in stilte te genieten van deze zintuigelijke ervaring. Om gebruik te kunnen maken van het ‘stilte uur’ in het weekend, dient men wel vooraf te reserveren bij het museum.

Dat de natuur altijd al nauw verbonden is met Voorlinden werd nog eens benadrukt, doordat de wereldberoemde tuinarchitect Piet Oudolf, die ook de tuinen bij Voorlinden heeft ontworpen,  onlangs werd onderscheiden met de Sikkensprijs 2022 vanwege zijn indrukwekkende bijdragen aan de ontwerpen van parken en tuinen. De tentoonstelling van Giuseppe Penone is in Voorlinden te bezoeken van 8 oktober 2022 tot 29 januari 2023.

In januari 2023 staat een tentoonstelling van Rinus van de Velde op het programma. Deze kunstenaar zal zijn werken matchen met die van de collectie van Voorlinden. In de zomer volgt een expositie van Aart Kats en in het najaar één van de wereldberoemde Duitse schilder/beeldhouwer Anselm Kiefer.

{youtube}/49_UX92XEGM{/youtube}

Tags

Giuseppe PenoneMuseum VoorlindenOverzichtstentoonstellingrecensieStilte op sokkenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top