Ga naar hoofdinhoud

Hoe ga je met bomen om?

15 oktober 20222 minute read

Ik heb ooit de gemeente geattendeerd op de slechte staat van de bomen in de Van Zuylen van Nijeveltstraat. Een bezoeker van de Nederlandse dendrologische vereniging wees me op de deplorabele staat van die bomen. Ik ben vanaf toen beter gaan kijken en zie dat hij gelijk heeft. Op sommige plekken in de Van Zuylen staan de honderd jaar oude bomen er nog prachtig bij, maar de stervenden zie je op bepaalde plekken aangekondigd worden.

Ik besef dat dat voor een belangrijk deel komt omdat automobilisten en vooral vracht(-verhuis)wagens, bestelbusjes en semi-vrachtwagens de boomspiegel mishandelen door er op te parkeren of er overheen te rijden, De boomwortels kunnen dat niet hebben omdat de grond dan extreem verdicht en er geen zuurstof meer bij de bomen komt en leggen uiteindelijk het loodje. 

De gemeentelijke ambtenaar stuurde me destijds met een kluitje in het riet door te stellen dat het slaan van paaltjes in de boomspiegel veel wortelschade zou veroorzaken. Ik kan er nog kwaad om worden hoe een ambtenaar zijn beroepseer verloochent omdat hij een financiële doelstelling heeft. Zeker als je bedenkt hoe de gemeente jaarlijks de wortels van de bomen mishandelen door ze af te kappen om hobbels in het fietspad te verwijderen. 

Uiteraard is er ook een voorlichtende functie nodig. Veel mensen hebben geen idee wat er bij komt kijken om een gezonde bomenlaan te hebben. Maar dat mag geen beletsel zijn, want juist bomen zijn in de huidige tijd waarin veel mensen waarde hechte aan bomen heel belangrijk. En let wel een 100 jaar oude boom haalt meer co2 uit de lucht dan 1000 jonge boompjes.

Dus gemeente ik roep u op om de bomen in de Van Zuylen van Nijeveltstraat een kans te geven door de bomen met boomkransen te beschermen en zodoende het aangename boomklimaat van Wassenaar te verstevigen. Wassenaar is toch een groene gemeente? Of niet? 

W. Brinkerink
Bewoner en bomenliefhebber

Tags

IngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top