Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Burgemeester geeft les over WO II

23 oktober 20222 minute read

Burgemeester Leendert de Lange heeft op 13 oktober een gastles gegeven over Wassenaar in de Tweede Wereldoorlog. Hij gaf de les aan scholieren van 6 VWO van het Rijnlands Lyceum Wassenaar. 

De leerlingen krijgen rond deze tijd van het jaar les over de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Tijdens de gastles op de Paauw plaatste de burgemeester deze geschiedenis in het Wassenaarse perspectief. Hij vertelde onder andere over de gemeente en het burgemeestersambt in oorlogstijd.

De burgemeester sprak met de scholieren over de rijke herdenkingstraditie in Wassenaar. Zoals de herdenking met het doordringende geluid van de Bourdonklok op de Waalsdorpervlakte, het monument voor de Franse Commando’s op de Wassenaarse Slag en de ‘stolpersteine’ voor huizen waar Joodse dorpsgenoten voor het laatst vrijwillig woonde. In het gesprek tussen de leerlingen en de burgemeester kwam het belang naar voren van het blijven herinneren en doorvertellen van oorlogsverhalen. Zeker nu, met de oorlog in Oekraïne, de geschiedenis dichterbij is gekomen.

De middelbare scholieren in Wassenaar spelen zelf ook een actieve rol in de herdenkingen in Wassenaar. Elk jaar is een andere school uit Wassenaar betrokken bij de Nationale Herdenking op 4 mei. Bijvoorbeeld door het leggen van kransen en het voordragen van een gedicht tijdens de dodenherdenking aan de Schouwweg of bij de holocaustherdenking op het Persijnhof.

Tags

BurgemeesterGemeenteLesRijnlands LyceumTweede WereldoorlogWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top