Skip to content

Belasting betalen: geen pretje, maar voer het debat op de inhoud

27 oktober 20223 minute read

De begrotingsbehandeling komt eraan. De 20 procent verhoging van de Onroerend Zaak Belasting overschaduwt het inhoudelijke debat. Lokaal Wassenaar had in zijn verkiezingsprogramma staan: we gaan de Onroerend Zaak Belasting niet onnodig verhogen. Dat de belastingen (lees de inkomsten) omhoog zou moeten, daar is iedereen het wel over eens.

Ook voor de gemeente zijn kosten voor elektriciteit, grondstoffen en tarieven omhooggegaan. De gemeente Wassenaar heeft daarvoor (als een van de weinige gemeenten in Nederland) alvast 600.000 euro opzij gezet. Besturen is vooruitzien.

Nu kun je nog heel lang discussiëren of de verhoging  15 of 20 procent zou moeten zijn…. Lokaal Wassenaar heeft er bij de coalitieonderhandelingen voor gekozen dit niet te doen. Wij hebben ingezet op de V van Verbinden en Verkeersveiligheid. Dus de bibliotheek blijft open, er wordt voortvarend gewerkt aan de verkeersveiligheid zodat kinderen veilig naar school kunnen en de grond bij de gemeentewerf wordt gesaneerd. Dat waren ook zaken die wij aan onze kiezers hebben beloofd.

Op sociaal vlak is er dit keer wel realistisch begroot (1,5 miljoen extra) zodat we straks niet opeens met een tekort worden geconfronteerd zoals in voorgaande jaren. De investeringen in de scholen zijn nog nooit zo groot geweest. Bij een coalitie kun je niet op alles je zin krijgen, wij haalden het bovenstaande binnen en de 30 km.
Nu gaat de oppositie los. In plaats van te kijken wat we met het geld gaan doen, schreeuwen ze schande. Er zijn petities opgestart: U wilt toch ook niet meer belasting betalen?

De uitslag lijkt me op voorhand duidelijk. Impulsief zullen mensen, zo ze al de moeite nemen, de vraag met Nee beantwoorden. Veel mensen willen geen dief zijn van eigen portemonnee, en daar valt wat voor te zeggen. Maar zou je de vraag stellen: wilt u een veiliger, met behoud van sociale voorzieningen, behoud van de bibliotheek en het zwembad, beter onderhouden Wassenaar voor 200 euro extra per jaar? dan zet je het in een heel ander licht. 

Begrijp mij goed, we zullen kritisch zijn naar de uitgaven die het college wil gaan doen. Het blijft immers geld van ons allemaal; we hebben oog voor iedereen die het financieel zwaar heeft; maar we gaan niet mee in de paniekshow en karikaturen die sommige partijen er nu van maken. Ook wij hebben al kritische vragen gesteld naar begrote uitgaven die niet goed onderbouwd waren of waarvan het nut niet direct duidelijk was. Wij wachten deze antwoorden eerst even af.

Op maandag 7 november, 20.00 uur, bent u overigens van harte welkom in de Warenar bij onze voorbeschouwing van de begroting. We leggen daarbij uit waar we staan en u kunt ook uw verhaal doen. Zo mogelijk zullen we het nog meenemen in onze beschouwing.
Lokaal Wassenaar, altijd in de buurt!

Jeroen Gankema
Fractievoorzitter Lokaal Wassenaar

Tags

GemeenteraadIngezondenLokaal WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top