Skip to content

Nijpend tekort aan pleegouders in de regio Den Haag terwijl de behoefte toeneemt

3 november 20222 minute read

Er is een structureel tekort aan pleeggezinnen terwijl er jaarlijks juist meer kinderen op zoek zijn naar pleegouders. Kinderen moeten daardoor langer wachten tot de juiste match is gevonden. Dit staat een evenwichtige ontwikkeling in de weg. Pleegzorg Nederland is daarom op zoek naar nieuwe pleegouders. Diversiteit is hierbij belangrijk omdat elk kind weer een andere behoefte heeft.

Wethouder Caroline Klaver-Bouman benadrukt het belang van de ondersteuning: “Een pleegouder biedt een thuis aan kinderen die dat het hardst nodig hebben. Dit is een belangrijke basis die juist in onzekere tijd van zoveel waarde is voor de ontwikkeling van deze kinderen. Een stabiel pleeggezin biedt niet alleen een warm thuis maar voorkomt ook dat problemen mogelijk erger worden. Binnen Wassenaar hebben we op dit moment 20 pleeggezinnen. Ik ben onder de indruk van de toewijding en inspanning die daarmee gepaard gaat. Juist omdat het soms ook veel van mensen vraagt. In de week van de pleegzorg brengen we de vraag naar nieuwe pleegouders graag onder de aandacht.

Verschillende manieren om pleeggezin te zijn
Er zijn verschillende manieren om pleeggezin te zijn. De meest bekende is het perspectief biedende pleeggezin waarbij de pleegouders het kind opvoeden tot aan zelfstandigheid. Ook zijn er mogelijkheden om een tijdelijke thuishaven te bieden bijvoorbeeld als crisispleeggezin of als weekendpleeggezin. Het crisispleeggezin fungeert als tijdelijk warm en veilig nest voor kinderen die vanuit nood opvang nodig hebben. Een weekendpleeggezin verzorgt een kind één of meerdere weekenden per maand en biedt vooral een afleiding van de dagelijkse spanningen waar het kind doorgaans mee te maken heeft.

Het is ook mogelijk om (tijdelijk) te zorgen voor een kind uit het eigen netwerk. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een kind van vrienden of familie. Netwerkpleeggezinnen zijn vertrouwde gezichten voor het kind, bijvoorbeeld een oom of tante, opa of oma of een goede bekende van het kind en de ouders.

Informatieavond pleegouders

Op 10 november organiseert Jeugdformaat een informatieavond over pleegzorg. Mensen die erover nadenken om pleegouder te worden krijgen hier antwoord op alle vragen. Ook kunnen zij in gesprek met ervaren pleegouders.

Datum: 10 november 2022
Tijd: 19.45 – 21.30 uur
Locatie: Fleminglaan in Rijswijk
Aanmelden: https://www.wordpleegouder.nl/pagina/informatieavond-over-pleegzorg

 

 

Tags

GemeenteInformatieavondPleegoudersWassenaarWeek van de Pleegzorg
Gerelateerde artikelen
Back To Top