Skip to content
Archieffoto

‘Hangjongeren’ en buurtbewoners slaags met elkaar in de Van der Duyn van Maasdamstraat

6 november 20226 minute read

Afgelopen maandag werd onze redactie benaderd door een bewoner van de Van der Duyn van Maasdamstraat. De bewoner vroeg ons aandacht te besteden aan het feit dat voor de jeugd in Wassenaar geen mogelijkheden bestaan, waar zij ongestoord met elkaar kunnen ‘hangen en chillen’. Bewoners van bovengenoemde straat hebben al jaren overlast van hangjongeren, die bijeenkomen in het speeltuintje tussen hun straat en de Van Zuylen.

Het speeltuintje dat bedoeld is voor kinderen tot 8 jaar staat op 1,5 meter van de omringende tuinen. Het is een hangplek geworden voor jongeren. “Als de jeugd van Wassenaar een goede plek had waar ze heen konden, dan zou dit soort overlast voorkomen kunnen worden”, aldus de bewoner.

We maakten een afspraak voor een gesprek met de omwonenden op zaterdag. Intussen liep in het speeltuintje de situatie volkomen uit de hand. Er was opnieuw sprake van overlast en de situatie escaleerde dusdanig, dat onder de omwonenden twee gewonden vielen. Meerdere betrokken bewoners van de Van der Duyn van Maasdamstraat schoven daarom zaterdag aan bij het gesprek.

“Toen de gemeente zo’n 12 jaar geleden het plan opvatte om hier pal tussen de huizen een speeltuintje neer te zetten zijn wij al met de toenmalige wethouder Van der Locht en ambtenaar Wessels gaan praten, omdat we bang waren, dat dit een hangplek zou gaan worden”, aldus één van de omwonenden . “Er werd totaal niet naar ons geluisterd. Een half jaar na plaatsing begon, zoals wij al vreesden, de overlast van hangjongeren”.

Herrie, geschreeuw, rommel, spullen over de schutting etc. teisterde de omwonenden. Met name ‘s avonds en ‘s nachts ervoeren zij de herrie als overlast. “We moesten de volgende ochtend weer werken en we sliepen gewoon niet meer”, vertelt een buurtbewoner. “Mijn zoon moet ’s morgens om half 4 op voor zijn werk. Het was gewoon geen doen”, reageert een ander. Een bewoner van een huis verderop in de straat beaamt, dat zelfs zij de herrie uit de speeltuin kan horen.

Van het kastje naar de muur

In eerste instantie probeerden de bewoners zelf met de jongeren te praten en met hun ouders. Dat bood geen uitkomst. De gemeente werd ingeschakeld maar die verwees naar de woningbouwvereniging. De woningbouwvereniging verwees weer naar de gemeente en niemand kwam een stap verder. Zo sudderde de situatie een tijdlang voort. De ene groep hangjongeren volgde de andere op.

Op een gegeven moment werden de overlast en de pesterijen zo erg, dat de politie werd gebeld. “Die vonden het geen kwestie, die prioriteit had”, vertelt een bewoonster. “Volgens de politie zijn er in Wassenaar zeker 6 ‘hotspots’, waar de hangjongeren overlast veroorzaken, maar daar hoorde deze plek niet bij”.

De gemoederen liepen door dit alles zowel bij de jongeren als de bewoners in de loop van de jaren hoog op. Klodders vla werden tegen de ruiten gegooid, er werd belletje getrokken en een bewoner werd zelfs bekogeld met stenen, terwijl ook haar ruiten moesten het ontgelden.

Tevergeefs deden de bewoners een beroep op de politie. Omdat ze geen gehoor vonden probeerden zij zelf in gesprek te komen met de ouders van de jongeren. “We hebben fietsen weggezet, in de hoop, dat de ouders die zouden komen ophalen en we met hen in gesprek konden komen. Het heeft allemaal geen enkele zin gehad.”

Handgemeen

Afgelopen week escaleerde de situatie totaal en kwam het tot een handgemeen tussen de buurtbewoners en de ‘hangjongeren’. De gemoederen liepen hoog op. “Ik zag, dat één van de ongeveer 10 jongeren iemand opbelde en binnen een paar minuten stond er een groep van 20 jongeren tegenover ons. En wij zijn 70 plussers”, vertelt een buurtbewoner. De politie werd gebeld, maar die zagen de kwestie opnieuw niet als prioriteit. Eén buurtbewoner lag inmiddels met een bloedende wond aan zijn hoofd op de grond, waarna een buurman 112 belde. Een ander werd in zijn gezicht geslagen en kreeg een trap in zijn buik. Hij viel achterover met zijn hoofd op de stoeprand. Bloedend en overgevend is hij door zijn buren van de straat gehaald.

Inmiddels waren zowel de politie als de ambulance ter plaatse en konden de slachtoffers behandeld worden. Eén van de gewonden, een 70 jarige man, ligt nu met hechtingen in zijn hoofd en een hersenschudding in bed. De situatie was dus compleet uit de hand gelopen.

Schuldvraag

En wie heeft er nu schuld aan deze situatie? Zijn het de jongeren, die zich niet laten aanspreken op hun gedrag en meteen een grote mond geven, maar die tegelijkertijd geen andere plekken hebben in Wassenaar om met elkaar te kunnen chillen en hangen?

Zijn het de bewoners, die het zelf probeerden op te lossen, omdat ze nergens gehoor vonden? 65 Plussers, die vanuit een hele andere achtergrond denken, dan de jeugd van tegenwoordig en die al jarenlang overlast ondervinden, waardoor de emoties na al die tijd hoog zijn opgelopen?

Zijn het de ouders, die hun kinderen niet aanspreken op hun gedrag en niet weten waar hun kinderen ’s avonds of ‘s nachts uithangen ? Ouders, die misschien niet weten wat groepsdruk met hun kind doet?

Zijn het de instanties en de politie, die de bewoners van het kastje naar de muur sturen en ze niet serieus nemen?

Is het de gemeente, die het speeltuintje plaatste pal tussen de huizen ondanks de waarschuwing, dat het een hangplek zou kunnen worden? Of is het de politiek, die besloot in de afgelopen jaren alle jongeren sociëteiten/ clubs en buurthuizen te sluiten?

Hoe het ook zij, de gevolgen zijn duidelijk en de feiten spreken voor zich. Er is iets behoorlijk mis en het probleem is groter dan dit ene incident. Een logische stap voor de korte termijn lijkt in deze kwestie, dat de gemeente het speeltuintje, dat nauwelijks gebruikt wordt door de doelgroep, weghaalt. Dat betekent voor deze buurtbewoners, dat de overlast voor hen is opgelost. Maar het moge duidelijk zijn dat de jongeren dan ergens anders een ‘hangplek’ zullen gaan zoeken en de overlast zich verplaatst.

De bal ligt nu bij de gemeente. De burgemeester heeft inmiddels met de buurtbewoners gesproken. De tienerjeugd lijkt in Wassenaar een vergeten groep te zijn. Op dit moment worden ze van de ene naar de andere hangplek gejaagd. Een goed doordacht plan met betrekking tot het jeugdbeleid en een plek waar de jongeren met elkaar kunnen ‘chillen en hangen’ lijkt een eerste stap in de goede richting. Daarmee kunnen dit soort escalaties in de toekomst worden voorkomen.

 

Tags

IncidentenJong in WassenaarJongerenOverlastWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top