Skip to content

Wassenaarse VVD: Geen 20% OZB-verhoging in 2023

7 november 20222 minute read

De Wassenaarse VVD wil niets liever dan dat Wassenaar het mooiste en fijnste dorp van Nederland is. Voor iedere inwoner. Maar er zijn crises en alles wordt duurder. Ook voor de gemeente zelf, want de kosten, en daardoor de uitgaven, gaan hard omhoog. Door het college is een oplossing bedacht waar de VVD niet achter staat. De VVD wil onze inwoners niet nog meer belasten.

De berekening van de kosten (de begroting) voor 2023 is gemaakt. Het blijkt dat deze kosten gaan stijgen met bijna 16 miljoen euro. Het overgrote deel wordt gelukkig vergoed door het Rijk. Maar een ander deel – 3 miljoen – wordt niet gedekt en zou uit lokale belastingen moeten komen. Daarom stelt het college voor om de inkomsten uit de Onroerend Zaak Belasting (OZB) te verhogen met 20 procent! Ook de toeristenbelasting gaat omhoog. Deze zou zelfs moeten verdubbelen.

Fractievoorzitter Gerbrand Nijman: “Natuurlijk hebben wij ambitieuze plannen voor ons dorp, maar deze vinden niet allemaal in 2023 plaats. Toch zijn veel van deze investeringen en nieuwe doelen berekend in de plannen voor het komende jaar. De VVD zou graag al die plannen willen uitvoeren, maar dat is niet realistisch. Daarom zeggen wij: laten we prioriteiten stellen en de 20% toename van de OZB spreiden over meerdere jaren!”

Zeker in deze huidige dure en onzekere tijden vindt de Wassenaarse VVD dat de verhoging van de OZB samen moet gaan met een realistisch plan van aanpak. We weten nu nog niet wat precies wanneer op de agenda staat. Laten we daarom de OZB en de toeristenbelasting in fases verhogen vanaf 2024. Dan heeft de gemeente veel beter zicht op de planning en de capaciteit van de gemeente en kan de stijging van kosten en uitgaven veel beter worden beargumenteerd.

De VVD wil er hierbij graag op wijzen dat iedereen die nu moeite heeft om rond te komen, zich kan melden bij het loket van de gemeente. Deze crisis raakt ons allemaal en de gemeente is er voor iedereen. Hans Mulder: “Mensen met een lager inkomen worden al goed geholpen en dat moet absoluut zo blijven, maar ook mensen met een wat hoger inkomen hebben te maken met een enorme toename van bijvoorbeeld de energierekening die zij niet kunnen betalen. Ook daar moet oog voor zijn. Ik vind dat íedereen geholpen moet worden!”

Vragen of opmerkingen: hmulder@wassenaar.nl of gnijman@wassenaar.nl

7d0349ca 2668 4900 9c36 647f71e112fc

Tags

GemeenteraadIngezondenVVDWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top